Woningbouwplannen lopen vertraging op blijkt uit beantwoording vragen T@B

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Verschillende woningbouwplannen zijn door omstandigheden vertraagd. Dat blijkt uit beantwoording door het College van B & W van vragen van de Transparante Partij voor Algemeen Belang (T@B). 

Op deze locatie in Boven-Hardinxveld komen de veertien woningen, die worden aangeboden met een koopstartregeling. Dat betekent dat een woning met een uitgestelde betaling kan worden gekocht. (Archieffoto Alexander Noppert Fotografie / HG24)

De lokale partij refereert onder meer aan de bouwplannen aan de Pieter de Hooghstraat in Boven-Hardinxveld. De T@B verwijst terug naar half september 2021 toen werd besloten tot de bouw via de koopstart-regeling om jonge inwoners een kans te geven op de woningmarkt. Tot op heden is er niets gerealiseerd en is er radiostilte omtrent dit onderwerp. Volgens het college liepen er gesprekken met een ontwikkelaar. “Echter door het Didam-arrest en het besluit over de Koopstart-regeling moesten deze gesprekken opnieuw tegen het licht gehouden worden. Dat is gebeurd en eind 2023 is gestart met het opstellen van de aanbestedingsvoorwaarden. Het op een juridisch juiste wijze integreren van de Koopstart-bepalingen in de tender blijkt echter meer tijd in beslag te nemen dan verwacht maar wordt deze maand afgerond”, aldus het college.

Koopstart-regeling
Omdat volgens het college deze aanpak tevens een pilot betreft kunnen ze niet terugvallen op eerdere ervaringen. College: “Desondanks zijn wij positief over deze aanpak voor onze jongeren.” Ook wil de T@B weten, waarom nog altijd niet tot verkoop is overgegaan, terwijl de verkoop in september 2022 zou beginnen. Daar zegt het college verder weinig over alleen dat het de bedoeling is dat daarmee zomer / najaar 2024 mee wordt begonnen. Op de vraag of in de toekomst meer woningen worden gebouwd in de vorm van een Koopstart-regeling antwoord het college: “Het is een pilot. Bij succes en indien voor volgende projecten de randvoorwaarden juist zijn zou het proces herhaald kunnen worden. Een van de randvoorwaarden is – met goedkeuring van de provincie – de mogelijkheid om voor koopstart te kiezen in plaats van sociale huur.”

Drie hectare regeling
De T@B heeft inmiddels ook antwoord op de actuele stand van zaken met betrekking tot voortgang van project nieuwe Nieuweweg en Middenwetering? “Na het raadsbesluit ten aanzien van de verlegging van de Nieuweweg en ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met Blokland Bouwpartners over de wegverlegging en de woningbouw van fase 1 van Middenwetering medio 2023 heeft de provincie ons verrast met de mededeling dat deze locatie opnieuw op de 3 ha-lijst geplaatst moet worden. Dit op grond van een uitspraak van de Raad van State dat agrarisch gebied binnen de zogenaamde BSD-contour toch op de drie hectare lijst van de provincie moet komen.” Ondanks het feit, dat dit project in het verleden zowel op de gemeentelijke lijst, de regionale woningbouwlijst alsook op de provinciale lijst stond, heeft de provincie Zuid-Holland volgens het college tweede helft van 2023 besloten om deze locatie niet op de drie hectare lijst van de omgevingsverordening te plaatsen. “Vanuit de regio Drechtsteden is daarop een zienswijze ingediend bij Provinciale Staten en is door wethouder Meerkerk tevens ingesproken bij de gecombineerde zitting van de Statencommissie ‘Bereikbaarheid en Wonen’ en de Statencommissie ‘Ruimte en Milieu’. De locatie Middenwetering is evenwel niet opgenomen. Voor heel Zuid-Holland zijn uiteindelijk slechts twee locaties op de drie hectare lijst opgenomen”, aldus het college, “Er wordt op bestuurlijk niveau contact gezocht om de Middenwetering alsnog op de drie hectare lijst te krijgen, danwel de ontwikkeling op een andere wijze mogelijk te maken. Voor de eerste fase lijkt er ruimte geboden te worden.”

Subsidie?
Met bovenstaande informatie is eind 2023 volgens het college gestart met gesprekken met Blokland Bouwpartners over het oppakken van dit project. “Als eerste prioriteit is de voorbereiding van de wegverlegging uitgesproken, samen met de uitwerking van de woningbouw van fase 1. Op dit moment starten partijen met het formuleren van vervolgafspraken om die in een overeenkomst vast te leggen. Daarbij is van belang, dat de werkzaamheden voor het verleggen van de weg eind dit jaar starten. Dat heeft te maken met het kunnen verkrijgen van een provinciale subsidie.”

Honderden nieuwe huizen
In het coalitieakkoord tussen T@B, SGP en ChristenUnie is afgesproken dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam naar behoefte en vooral voor inwoners bouwt. De T@B wilde van het college weten hoeveel woningen er op dit moment worden gebouwd en of het college kan aangeven of bij de verkoop van de huizen ook daadwerkelijk veel huizen verkocht zijn aan inwoners en of het woonplaatsbeginsel wordt toegepast voor de verkoop van huizen. “Dit jaar worden veel woningen opgeleverd. Naar verwachting zijn dit er circa 228”, bericht het college. De gemeente heeft volgens hen geen beleid om bij koopwoningen te sturen op lokale voorrang en dus ook niet om dit te monitoren. College: “Wel heeft de gemeente voorrangsbeleid voor de locatie Pieter de Hoogh als pilot vastgesteld.”

Voorrangsbeleid
Bij de start van de verkoop van deze woningen zal volgens het college blijken wat het effect van dat beleid is. Het voorrangsbeleid houdt in dat de woningen de eerste dertien weken als volgt worden aangeboden. In de eerste plaats komen in aanmerking starters op de woonmarkt uit de gemeente die hun eerste koopwoning willen kopen. In de tweede plaats de woningzoekenden die nu in een (sociale) huurwoning in de gemeente wonen. In de derde plaats woningzoekende(n) met een economische binding (werkzaam bij een bedrijf dat gevestigd is in de gemeente) aan de gemeente zonder een (sociale) huurwoning, maar met een passend inkomen aan bod. In de vierde plaats starters uit de regio Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en tot slot iedere woningzoekende die aan de inkomenseis voldoet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld