HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het was zelden zo nat in het rivierengebied. “Het vele water is voor ons peilbeheer een flinke uitdaging. Met man en macht zorgen we dat gemalen draaien en waterstanden niet te ver stijgen”, bericht woensdag 27 december 2023 Waterschap Rivierenland, “De unieke situatie doet zich voor dat we dagenlang alle pompen met maximale capaciteit in moeten zetten.”
De situatie woensdagmiddag 27 december 2023 bij de Rivierdijk aan de Merwede in Boven-Hardinxveld. De overloopgebieden en uiterwaarden staan onder water. Het water staat tot aan de dijk. Het gebied is niet meer te betreden. (Foto Peter Donk / HG24)
Afgelopen week viel er veel neerslag. Samen met de kwel van de huidige hoogwatergolf zorgt dat volgens het waterschap voor volle sloten. “Overal in het rivierengebied is het kletsnat. Waarschijnlijk merk je dit ook in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld plassen in de tuin of op het weiland. Water dat in de sloot terechtkomt, kunnen wij afvoeren”, aldus het Waterschap Rivierenland
Tegelijkertijd
Op dit moment pompen alle gemalen van het waterschap op de maximale capaciteit. Peilbeheerders en technici werken de klok rond om alles draaiende te houden. Een droge middag of nacht geeft een beetje lucht, op die momenten stabiliseren of dalen volgens het waterschap de waterpeilen. Niet eerder pompen alle gemalen in het Land van Maas en Waal tegelijk op vol vermogen uit naar de Maas. Het Hollands-Duits gemaal in Nijmegen pompt onafgebroken om de vele kwel uit de Ooijpolder aan te kunnen. De Linge verwerkt nu veel water uit de Beneden-Linge en de Vijfheerenlanden. Om het Merwedekanaal te ontzien, werd Eerste Kerstdag al de Arkelse Damsluis gesloten. In de Alblasserwaard draait het JU Smit gemaal in Kinderdijk sinds vorige week onafgebroken met drie vijzels.
Tekst gaat verder onder foto.
Sinds kerst draait het Kolff gemaal in Hardinxveld-Giessendam onafgebroken op volle toeren. (Archieffoto Waterschap Rivierenland)
Dijkinspectie
Dijkbeheerders zijn druk met het inspecteren van de dijken langs de Waal en NederRijn. Zij letten speciaal op schade door graverij van dieren, drijfvuil en op wellen. “Waar wellen een risico kunnen vormen voor de dijk, nemen we standaard maatregelen. Zo zijn op verschillende plekken wellen ‘opgekist’: een ring van zandzakken zorgt voor tegendruk, waardoor het risico van de wel afneemt”, schrijft Waterschap Rivierenland. Donderdag 28 december 2023 wordt het hoogste punt verwacht. Dan zou het water in de Rijn bij Lobith stijgen naar bijna 15 meter boven NAP.