HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de Giessen komt het Waterschap Rivierenland regelmatig het plantje ‘invasieve exoot’ cabomba (waterwaaier) tegen en daarom wordt deze zomer de aquariumplant zoveel mogelijk verwijderd. Dagelijks gebeurt dat met drie boten. Het weghalen neemt volgens het schap ongeveer drie weken in beslag.
De werkzaamheden worden uitgevoerd met twee harkboten, die de planten losrukken vanuit de bodem.
Het groen gaat dan drijven en wordt met behulp een schepboot vanaf het oppervlaktewater gepakt en afgevoerd. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)
Tekst gaat verder onder tweet.
De cambomba groeit en verspreidt zich snel. En is moeilijk te bestrijden. Daarnaast kunnen andere plantensoorten door het plantje niet goed bloeien. (Foto's ArieJan van Termeij / HG24) #Tweetbijartikel #OnlinekrantHG24 pic.twitter.com/yyOHZi7XY6
— HG24 (@onlinekrantHG24) August 7, 2023
Door de cabomba groeien sloten snel dicht en gaat de kwaliteit van het water achteruit. Dat wil het waterschap niet. Daarom verwijdert een bedrijf dat veel kennis heeft over het verwijderen van cabomba de exoot.
Tekst gaat verder onder kaart.
Hieronder een overzicht waar er wordt gewerkt. Bij de rode lijn komen ze voor het eerst. Bij blauwe lijn kijken ze of de cabomba echt weg is. (Kaart Waterschap Rivierenland)
De vaarweg blijft vrij tijdens de werkzaamheden. Wel vraagt het waterschap rustig langs de boten die cabomba weghalen te varen om te voorkomen dat ze elkaar hinder. “In het voorjaar hebben we een vuilvanger in de Giessen geplaatst. Die vangt losgekomen cabomba op. Het plantje willen we opvangen om verspreiding over de rivier te voorkomen”, aldus het waterschap. Cabomba is een plantje dat je vaak in een vissenkom tegenkomt. Soms kieperen mensen de inhoud van het aquarium om in de sloot. Daardoor komt de cabomba in het water. Het waterschap adviseert de plant weg te halen als je deze ziet.