Vier scenario’s liggen momenteel op tafel voor opvang asielzoekers; na vanavond aan raad

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Zoals alle gemeenten in Nederland gaat ook Hardinxveld-Giessendam vluchtelingen opvangen in het kader van de Spreidingswet. Donderdagavond 11 april 2024 werd de raad meegenomen in de diverse scenario’s waaruit een keuze gemaakt moet worden. “De gemeente staat voor een hele belangrijke opdracht”, sprak wethouder Christa Hendriksen-van der Mijden voorafgaand aan de vergadering in het gemeentehuis, “We gaan uitdagingen krijgen en ‘ja’, het wordt niet makkelijk. Ik wens u veel wijsheid toe.”

Donderdagavond kreeg de gemeenteraad een uitleg over de scenario’s voor de opvang van asielzoekers. (Foto Peter Donk / HG24) 

De taakstelling op basis van de spreidingswet is de opvang van 110 (2024, kan weer wijzigen p red.) en de algemene vraag om opvangplekken AMV’ers. Dan de statushouders: 20 (+5) voor eerste helft van 2024 en Oekraïners: Naast de huidige opvang (122) en particuliere opvang is vraag naar extra opvang. De gemeente heeft keuzes binnen de opgave te maken: doelgroep (reguliere doelgeroep of enkel AMV), duur opvang, centraal of gespreid en samenwerking regio. 

Soorten opvang
Even op een rij: 
Asielzoekerscentrum (AZC):
– Opvang voor asielzoekers die een asielaanvraag doen
– Opvanglocatie vanaf 250 plekken
– Beveiliging COA aanwezig
Kleinschalige opvang (KSO):
– Kleinschalige locatie waar asielzoekers worden opgevangen
– Locatie van 75 tot 250 plekken
– Beveiliging COA aanwezig
Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV):
– Kleinschalige locaties voor jongeren tot 18 jaar die zonder volwassenen naar Nederland komen.
– Locaties rond de 30 – 60 plekken
– 24 uur per dag begeleiding van COA aanwezig

Taken
De meeste asielzoekers die vorig jaar naar Nederland kwamen, waren afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Turkije en Jemen. Kinderen kwamen veelal uit Syrië, Eritrea en Somalië. De raadsleden kregen een beeld hoe de opvang eruit gaat zien. Het betekent nogal wat als in Hardinxveld-Giessendam meer asielzoekers worden opgevangen. De Spreidingswet vraagt om een ‘duurzame oplossing’ (duur van vijf jaar – red.) Het Centraal Opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de veiligheid en beveiliging van alleen het eigen terrein. De gemeente moet bijvoorbeeld de scholing regelen. Het ging donderdagavond ook over draagvlak. De gemeente heeft wel wat te zeggen over de doelgroep, de duur van de opvang en samenwerking met de regio. Na vanavond komt er een debat en vervolgens een besluit. 

Scenario’s
Er liggen vier scenario’s. Samenwerking met de gemeente Sliedrecht (geen locatie op grondgebied van Hardinxveld-Giessendam) omdat het schaalvergroting geeft. Een eigen locatie Kleinschalige Opvang (KSO) is scenario twee. Daarin worden bijna geen gezinnen met kinderen opgevangen. Ook dit scenario heeft veel impact op de ambtelijke capaciteit. Scenario 3 is een AMV locatie met aanvulling plekken in AZC regio gemeente met één locatie in Hardinxveld-Giessendam en daarnaast nog plekken nodig zijn in een andere AZC. Er is dan intensieve samenwerking met de gemeentes. Scenario vier is een AMV locatie met aanvulling van KSO of tweede AMV-locatie met twee locaties op eigen grondgebied. Deze vier scenario’s zijn uitgewerkt en vraagt een groot beroep op de ambtelijke capaciteit. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld