HARDINXVELD-GIESSENDAM – Coöperatie Drechtse Energie en Novar hebben een onherroepelijke vergunning gekregen van de gemeente Hardinxveld-Giessendam voor de ontwikkeling van Zonnepark Betuwelijn.
Dat zonnepark, gelegen naast de Betuwespoorlijn in Hardinxveld-Giessendam, beslaat 12,7 hectare en zal met 22.400 zonnepanelen genoeg energie opwekken om ongeveer 4.600 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Deze foto is gemaakt op een presentatieavond in najaar 2023. (Archieffoto Peter Donk / HG24)
Novar en Coöperatie Drechtse Energie hebben de volgende stap kunnen zetten in het project, te weten het aanvragen van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)-subsidie. Deze subsidie is essentieel voor de financiële haalbaarheid van het project en helpt de duurzame energieproductie te realiseren. Als alles volgens planning verloopt, zal het zonnepark medio 2026 volledig gebouwd en operationeel zijn. “Coöperatie Drechtse Energie is tevreden over de voortgang van het project en de samenwerking met Novar”, zegt voorzitter Willy Verbakel, “Vijftig procent lokaal eigendom is voor ons een belangrijk doel, zodat de inwoners van de Drechtsteden kunnen profiteren van de opgewekte energie.” Belangstellenden kunnen zich hier online inschrijven.
Planning en uitvoering
Na het verkrijgen van de SDE++-subsidie volgt de technische voorbereiding van het zonnepark. Dat omvat het plaatsen van de 22.400 zonnepanelen, de aanleg van de benodigde infrastructuur en de landschappelijke en ecologische inpassing van het park. Als het project volgens planning verloopt, is Zonnepark Betuwelijn medio 2026 gereed en kan het bijdragen aan de energietransitie door duurzame stroom te leveren aan ongeveer 4.600 huishoudens.
Batterij
Novar onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om een batterij te plaatsen bij het zonnepark. Deze batterij kan helpen om het energienet te ontlasten wanneer de vraag naar energie lager is dan het aanbod, waardoor de opgewekte energie efficiënter wordt benut.
Lokaal eigendom
Het zonnepark draagt bij aan de energietransitie en de versterking van de lokale biodiversiteit. Daarnaast realiseert Coöperatie Drechtse Energie 50% lokaal eigendom, zodat de inwoners van de Drechtsteden kunnen participeren in het project en profiteren van de opbrengsten. Meer informatie over het project is hier online te vinden.