Verenigingen boos op wethouder; sportclubs voelen zich niet serieus genomen

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Basketbalvereniging River Trotters, korfbalvereniging Vriendeschaar en volleybalvereniging OKK’7 halen in een brief hard uit naar wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) van Projecten Sport (binnenbad De Duikelaar en sporthal De Wielewaal) en van Gemeentelijk Vastgoed. De gemeente moet volgens hen onder meer een goed beleid ontwikkelen ten aanzien van de sportfaciliteiten en de kostenstructuur.

Met wethouder Jan Nederveen (foto) zou volgens de briefschrijvers woensdag 10 april 2024 in sporthal De Wielewaal ‘een stevig gesprek’ zijn gevoerd met ondernemer en bestuurslid Jos Baggerman. Dat ging over de verantwoordelijkheid als wethouder betreffende de sporthal. (Archieffoto Peter Donk / HG24)

Ze refereren aan een gesprek in april 2024. “Tijdens dat gesprek heeft u aangegeven nog tot eind juni nodig te hebben voor een reactie hierop. Wij gingen ervan uit dat dit in 2024 zou zijn. Helaas hebben wij niets meer vernomen. Het stelt ons dan ook zéér teleur dat wij als gebruikers van de gemeentelijke sport faciliteiten niet serieus genomen worden”, schrijven ze in een brief aan de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het schrijven is ondertekend door bestuurslid Jos Baggerman (River Trotters), voorzitter René Remans (Vriendenschaar) en voorzitter Marieke Versluis (OKK’70). 

Ondersteuning nodig
Sportverenigingen zijn volgens de briefschrijvers belangrijke medespelers in het gemeentelijk beleid en krijgen steeds vaker een maat schappelijke functie. Zij moeten zich, zo staat inde brief, ‘aanpassen aan de veranderende bevolking, de eisen aan het bestuur, de snel wisselende sportbelangstelling en de afname van het vrijwilligersbestand’. “Sportverenigingen hebben hierbij uw ondersteuning nodig!”, aldus de vereniging in de brief, die niet alleen aan Nederveen, maar aan het hele college is gericht, “Sport biedt jongeren een goede fysieke basis en mentale weerbaarheid, het leert jongeren samenwerken, incasseren en draagt bij aan karaktervorming. Voor jongeren en ouderen betekent sport gezond zijn en gezond blijven. In het onderwijs kan sport bijdragen aan het aanleren van vaardigheden en van normen. Sport kan de integratie tussen verschillende groepen mensen bevorderen en kan de sociale samenhang in wijken versterken.”

Eenrichtingsverkeer
De binnensportverenigingen zeggen dat ze nu al meer dan 20 jaar bezig zijn om meer ruimte binnen de gemeentelijke sport faciliteiten te krijgen. De gevoerde gesprekken daarover zijn volgens hen ‘ontelbaar en de teleurstelling achteraf is telkens zéér groot’. “Het argument dat er een groot verloop is onder de gemeentelijke beleidsmedewerkers, dat aangeleverde documenten zoek zijn en opnieuw moeten worden aangeleverd, snijdt geen hout. Dat lijkt ons primair een probleem van de gemeentelijke organisatie”, staat in de brief aan de gemeente. De gemeente Hardinxveld-Giessendam beschikt met sporthal De Wielewaal (bouwjaar 1978 – red.) over een zeer sterk verouderde sporthal. “Er is nu twee keer een onderzoek gedaan door Synarchis over de doorontwikkeling van de sporthal De Wielewaal. De laatste dateert alweer uit 2023 (februari), de eerste uit 2018. De conclusies hebben evenwel dezelfde strekking. Als verenigingen hebben wij altijd meegewerkt aan deze onderzoeken door informatie te verstrekken en gesprekken te voeren. Helaas was én is dit nog steeds eenrichtingsverkeer. Communicatie vanuit de gemeente naar de verenigingen is ronduit slecht te noemen”, berichten de drie verenigingen.

Uitkomst rapport
Bovendien zou volgens de briefschrijvers het onderzoeksrapport, dat al een geruime tijd op het bureau ligt van de wethouders en de andere collegeleden, na de zomervakantie in 2023 al aanbieden aan de raad. “Deze raad was immers de opdrachtgever om dit onderzoek te starten. Bij ons is de indruk ontstaan dat u dit rapport niet heeft aangeboden en u daardoor de keuze voor de prioriteitenlijst ten nadele van de binnensportverenigingen heeft beïnvloed. Ondertussen proberen wij als verenigingen onze sporten toegankelijk te houden voor onze inwoners. De sport verenigingen investeren zelf in hun materialen en proberen de contributies laag te houden. Toch worden wij geconfronteerd met buitensporige verhogingen vanuit de gemeente voor het gebruik van een sporthal, die niet aan onze verwachtingen voldoet. Tijdens de vele gesprekken met de gemeentelijke organisatie wordt dit wel beaamt en is er ook begrip voor, maar vindt dit geen weerslag in het gemeentelijk beleid”, concluderen de vertegenwoordigers van de verenigingen in hun brief.

‘Visie ontbreekt’
Zowel De Wielewaal als De Appelgaard kennen volgens de briefschrijvers een hoge bezettingsgraad. Dat wordt volgens hen alleen maar nijpender, omdat basisscholen de wettelijke verplichting hebben om leerlingen meer bewegingsonderwijs aan te bieden. De verenigingen geven aan dat de uren voor 18.00 uur en na 22.00 uur steeds moeilijker zijn in te roosteren. “Gebrek aan courante uren leidt tot minder leden en problemen bij de inzet van vrijwilligers. Gemeentelijk sportbeleid is primair gericht op een sportaanbod dat voor iedereen toegankelijk is, en waar inwoners plezier aan beleven. Wat er in een gemeente nodig is aan sportaccommodaties en-voorzieningen verandert in de loop van de tijd. Het is van belang om te kijken of dit ‘gemeentelijk sportkapitaal’ nog aansluit op de behoefte. Dat betekent ook dat de gemeente goed beleid moet ontwikkelen ten aanzien van de sportfaciliteiten en de kostenstructuur. Dat laatste kan alleen maar ontwikkeld worden wanneer er ook sprake is van een visie. Helaas hebben wij de indruk dat het aan dat laatste ontbreekt”, stellen ze.

Gezamenlijk doel
River Trotters, Vriendenschaar en OKK’70, allen gebruikers van sporthal De Wielewaal willen als binnensportverenigingen graag meedenken en proactief bijdragen aan het doorontwikkelen én facilliteren van hun binnensport. “Dat kan echter alleen wanneer de gemeente open staat voor samenwerking, bereid is om te luisteren én contructief bijdraagt aan oplossingen. Wij hebben uiteindelijk toch hetzelfde gemeenschappelijke doel; functionele, efficiënte en toekomstbestendige binnensportaccommodaties als randvoorwaarde om een gezonde leefstijl te stimuleren en de leefbaarheid in ons dorp in stand te houden”, vinden de verenigingen.

Vragen T@B
De lokale politieke partij T@B – collegepartij – stelde onlangs artikel 12 vragen over de doorontwikkeling van sporthal De Wielewaal. Die beantwoording kwam vorige week binnen. Het college deed al in 2023 een toezegging over die doorontwikkeling, maar een raadsvoorstel is er nooit gekomen. In oktober 2024 volgt er volgens het college een raadsinformatiebrief. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld