Uitleg over bijen en inkijkje bij imkerij Het Bijtje bij natuurspeeltuin

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Kijken naar bijen en een uitleg krijgen van de imker zelf over de diertjes. Het kon zaterdag 9 juli 2022 tijdens de Landelijke Open Imkerijdag. Daarvoor kon je terecht bij imkerij Het Bijtje, gelegen achter het bos op natuurspeeltuin ’t Weitje aan de Sluisweg. 

Het gezoem om je heen is even wennen, maar deze imker veilig in een bijenpak weet niet beter. Deze foto is zaterdagmorgen gemaakt. Op meer dan tweehonderd plaatsen in Nederland kon het publiek een kijkje nemen bij een bijenhouderij. Het gaat nog altijd niet heel goed met de bij. Ook nu is er steeds sprake van een sterfte van volkeren. De oorzaak is gissen, maar landbouwgif is één van de zaken die nog speelt. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Onder leiding van een imker kon je in een bijenvolk kijken en met een beetje geluk de koningin zien. ​Imkers vertelden over honingbijen en solitaire bijen. Maar ook over wespen en hommels. Verder werd er ter plaatse honing geslingerd, zoals dat heet. Kinderen mochten een gratis eigen potje van 50ml gratis vullen. Je kon de vers gewonnen honing proeven en kopen. Je hoorde verder als bezoeker alles over het maken van een bijenhotel, geschikte bloemen om te zaaien en wat je moet doen als je een bijenzwerm in je tuin hebt hangen. ​

Tekst gaat verder onder tweet.

Honingbijen
Op de Landelijke Open Imkerijdag was er aandacht voor de wilde bijen, die in Nederland voorkomen. Honingbijen (Apis Mellifera) maken, evenals vele soorten solitaire bijen en hommels, moeilijke tijden door. Uitermate belangrijke bestuivers. Ze lopen in aantal sterk terug. Dat komt onder meer door een gebrek aan allerlei verschillende bloemen. Het voedsel van de honingbij bestaat uitsluitend uit nectar en stuifmeel. Dat verzamelen ze op bloemen. De nectar is ‘de energiedrank’. Het grootste deel ervan wordt opgeslagen in een speciale ‘honingmaag’. In de mond voegt de bij enzymen toe aan de nectar. ‘De honingdragende bij’ vervoert geen honing, maar nectar. De wordt pas na een tijdje honing, nadat er voldoende enzymen, zoals geschreven, zijn toegevoegd. Nadat een groot deel van het water uit het mengsel is verdampt. 

Stuifmeelklompjes
Het stuifmeel dat bijen verzamelen wordt gebruikt als eiwitrijk voedsel. Bij elk bloembezoek blijven er stuifmeelkorrels aan en tussen hun haartjes kleven. Met hun poten kammen de bijen de korrels tot in een met haren omzoomd ‘korfje’ op de achterpoten. Daar kunnen zich opvallend grote stuifmeelklompjes vormen. Omdat deze vaak honingkleurig zijn, denken mensen soms dat bijen aan de achterpoten hoopjes honing vervoeren. De honingij speelt een belangrijke rol als bestuiver voor allerlei landbouwgewassen. Tot op vandaag wordt ze in kunstmatige nestholten gehouden, waaruit honing, stuifmeel, propolis en koninginnengelei wordt geoogst. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld