DORDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – De samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid is noodzakelijk voor het verbeteren van een brede welvaart in de regio. Dat is de conclusie die dinsdagavond 5 september 2023 werd getrokken tijdens een regiobijeenkomst van Smart Delta Drechtsteden in schouwburg Kuntstmin in Dordrecht. Daar waren ook bestuurders van de gemeente Hardinxveld-Giessendam.
Gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) van de Provincie Zuid-Holland neemt hier het visiedocument ‘Maritieme Maakindustrie Drechtsteden’ in ontvangst uit handen van wethouder Maarten Burggraaf (VVD) van de gemeente Dordrecht. (Foto Smart Delta Drechtsteden)
De schouwburg fungeerde die avond even als ‘huiskamer van de regio’. Ruim 200 bezoekers, onder wie raadsleden van de Drechtsteden-gemeenten en Gorinchem en vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijs en overheid verzamelden zich daar om met elkaar in gesprek te gaan over het samenwerken aan een sterke regio. Het belang van de regionale maakindustrie, de kracht van een sterk regiomerk en samenwerken aan een nieuwe Regio Deal aanvraag door bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Dat stond centraal tijdens de regiobijeenkomst.
Imput
In het document dat Baljeu kreeg, wordt het belang van de maritieme maakindustrie in de regio onderbouwt en een aanpak voor de toekomst beschreven. Zo’n dertienduizend mensen in regio werken in de maritieme maakindustrie. Burggraaf: “Met de overhandiging van deze visie vraagt onze regio steun aan de provincie om samen in te zetten op versterking van de sector. Het document toont aan dat Smart Delta Drechtsteden dé aangewezen regio is om het voortouw te nemen in de verduurzaming van de maritieme sector, een van de speerpunten van het landelijke Maritieme Masterplan wat ondersteund wordt door het Nationaal Groeifonds. En met dit document leveren we input voor de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie waaraan speciaal gezant Marja van Bijsterveldt namens het Ministerie van EZK aan werkt.” Die steun werd door Baljeu direct toegezegd. Zij was overigens niet de enige gedeputeerde die plaats nam op het podium. Meindert Stolk lichtte het nieuwe coalitie akkoord van de provincie Zuid-Holland toe en de rol van de regio Drechtsteden-Gorinchem daarin
Regio Deal 5e tranche
Na het succes van de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem in 2020 waarbij € 22,5 miljoen is binnengehaald, maakt de regio zich op voor een nieuwe aanvraag. Als belangrijke industrieregio heeft Smart Delta Drechtsteden een belangrijke troef in handen. Door behoefte aan meer Europese autonomie staat het industriebeleid hoog op de agenda in Den Haag en Brussel. Deze troef staat echter onder druk doordat de leefbaarheid in de regio onder druk staat. Inkomen en opleidingsniveau blijven achter, evenals de WOZ waarde van woningen. De lucht- en waterkwaliteit is slecht en het spoor wordt intensief gebruikt voor vervoer van goederen en gevaarlijke stoffen. Met een nieuwe Regio Deal aanvraag voor Drechtsteden-Gorinchem doen bedrijfsleven, onderwijs en overheid gezamenlijk een beroep op de landelijke politiek om de regio extra te steunen om zo de 500.000 inwoners een goed toekomstperspectief te bieden. De afgelopen maanden zijn werkbijeenkomsten georganiseerd om tot een breed gedragen aanvraag te komen. In een panel gingen voorzitter RvB Da Vinci college Henrik Stevens, voorzitter IKG Edward van der Meijden, wethouder en regio vicevoorzitter André Flach en Smart Delta ambassadeur Gerard Schouw hierover met elkaar in gesprek.
Goed merk
Dr. Ir. Jasper Eshuis doceert aan de Erasmus Universiteit over regionale governance en branding. Hij nam de zaal mee in de kracht van een sterk regiomerk. “Als bedrijfsleven, onderwijs en overheid het merk omarmen en gezamenlijk inzetten op regionale profilering, helpt het de regio om beter samen te werken, te verbinden, doelen te bereiken en de lobby in Den Haag en Europa succesvol te voeren.” Volgens Eshuis heeft de regio met Smart Delta Drechtsteden een goed merk in handen dat de regio zeker kan versterken. Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de regio Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio.