Raad stemt in met woningbouw aan Pieter de Hoogh

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeente wil op de locatie Pieter de Hoogh – het voormalig zuidelijke veld van HKC in Boven-Hardinxveld – betaalbare woningbouw ontwikkelen. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het project afgerond en is het bestemmingsplan op de locatie onherroepelijk.

De voorgestelde procedure houdt in dat de gemeente opdrachtgever (bouwheer) wordt voor de bouw van de veertien woningen. Na afbouw van de woning geeft de gemeente deze in erfpacht uit aan de bewoners. De gemeenteraad ging donderdagavond 26 september 2024 akkoord met het plan. Deze foto is gemaakt tijdens het debat. (Foto Peter Donk / HG24)

De reden dat er nu pas tot ontwikkeling over wordt gegaan is omdat het project vele hindernissen heeft gekend. “Er waren verregaande afspraken om het project 1-op-1 aan een ontwikkelaar te verkopen. Begin 2022 bleek echter dat 1-op-1 gunning niet meer mogelijk was als gevolg van het zogenaamde ‘Didam’-arrest. Het Didam-arrest schrijft voor dat er in de meeste gevallen sprake moet zijn van mededinging. De gemeente moest opnieuw aan de slag om een tender op te stellen om meerdere marktpartijen uit te nodigen.

In erfpacht
Bij het opstellen van die tender bleek de koopstartregeling echter voor meerdere interpretaties vatbaar. Zowel juridisch, in de sfeer van aansprakelijkheid, als fiscaal bleken diverse zaken nog niet goed op elkaar aan te sluiten. Inmiddels zijn de onduidelijkheden weggewerkt of bekend en is er een verkoopprocedure opgesteld. Die verkoopprocedure houdt in dat de gemeente opdrachtgever (bouwheer) wordt voor de bouw van de veertien woningen. Na afbouw van de woning geeft de gemeente deze in erfpacht uit aan de bewoners, waarbij gebruik wordt gemaakt van de koperskorting.

Controle
Ten opzichte van het genomen besluit eind 2021 treedt er dus een verandering op. “Er werd altijd vanuit gegaan dat het opdrachtgeverschap bij een ontwikkelaar zou liggen en de gemeente gronden zou leveren. Door toepassen van de koopstartregeling en om allerlei overdrachten heen en weer te voorkomen is het voorstel om te kiezen voor bouwheerschap bij de gemeente. Op die manier kan de gemeente na afbouw van de woningen zowel grond en woning in één keer in erfpacht uitgeven aan de uiteindelijke bewoner. Door het bouwheerschap te aanvaarden heeft de gemeente volledige controle over het uitvoeren van de koopstartregeling.

Betaalbaar
De T@B wil dat de woningen snel in de verkoop gaan. “Onze jongeren zitten erop te wachten”, sprak fractievoorzitter Dick Fijnekam (T@B). Raadslid Peter de Roover (ChristenUnie): “Een project dat al heel lang loopt en vertraging heeft opgelopen. Nu komt er weer een wijziging. Bouwheer. We hebben inmiddels een beter beeld gekregen van deze variant.” Hij pleitte wel voor het betaalbare woningen. De ChristenUnie wil dat snek aan de slag wordt gegaan. Alles overziend vond het CDA dat er gebouw kan worden. Raadslid Koen Schouten (SGP) stelde dat eindelijk een langverwachte beslissing wordt genomen. Schouten: “Het Bouwheerschap is niet zonder financiële risico’s. Dat vinden we spannend. Het is nieuw en complex. Het typisch een pilot. Om ervan te leren.” Schouten herinnerde ook aan het voorrangsbeleid en bouwen naar lokale behoefte. “Voor onze inwoners”, aldus Schouten, die ook kon instemmen. 

Tekst gaat verder onder foto.

Risico’s
De PvdA vond dat er ‘iets gebeurt dat niet kan’ en raadslid Gert Maas (PvdA) had zijn inbreng vijf tot zes keer herschreven om de ‘scherpe kantjes eraf te halen’. Maas hekelde dat de starterslening destijds door T@B en SGP omzeep is geholpen. Er kwam een koopstartregeling. Volgens hem heeft de gemeente nu een ‘geitenpaadje’ gevonden. Hij vindt dat nu alles risico’s bij de gemeenteraad worden gelegd, “Er is sprake van jarenlang tijdverlies. We voelen als PvdA voor blok gezet om risico’s te nemen. De PvdA zal wel instemmen met Pieter de Hoogh”, verraste Moes nog in een laatste zin. Het belang van jongeren die zo lang thuis wonen, was de PvdA de overweging in te stemmen met het bouwplan. De PvdA wilde ook weten wie gaat over de toewijzing van de woningen. Schouten: “Ik zou kunnen zeggen dat het een technische vraag is. Maar ik gok dat er wordt geloot.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld