Plan ‘Werf van de Toekomst Drechtsteden’ overhandigd aan Van der Staaij

DORDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Tijdens een regiobijeenkomst Smart Delta Drechtsteden donderdagavond 13 juni 2024 in het Postillion Hotel in Dordrecht is het plan ‘Werf van de Toekomst Drechtsteden’ uitgereikt aan Kees van der Staaij, gezant Sectoragenda Maritieme Maakindustrie. De voormalig politicus benadrukte het belang van een sterke maritieme sector en investeren in kennis en innovatie.

De regio Drechtsteden neemt met het plan ‘Werf van de Toekomst Drechtsteden’ het voortouw. Hier overhandigen CEO Benjamin Grefkens van Neptune Shipyards in Hardinxveld-Giessendam en wethouder Maarten Burggraaf (gem. Dordrecht) het plan aan Kees van der Staaij. (Foto Smart Delta Drechtsteden)

Bijna 200 genodigden waren aanwezig uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. Wouter Kolff (Voorzitter van Smart Delta Drechtsteden), Henrik Stevens (Bestuursvoorzitter Da Vinci College) en Wico van Helden (Voorzitter van de Federatie Werkgevers Drechtsteden) werden als uitnodigende partijen op het podium gevraagd om de bijeenkomst te openen. In een kort gesprek vertelden zij waarom zij trots zijn op de regio. Ook Kees van der Staaij, gezant van de sectoragenda Maritieme Maakindustrie ‘No guts, no Hollands Glorie’ was aanwezig op het podium. Hij vertelde bevlogen over de maritieme sector, het belang van voldoende ontwikkelruimte, kansen voor robotisering en meer concurreren. Hoe belangrijk het is om de maritieme kennis en industrie te versterken en om samenwerking concreet te maken. 

Tekst gaat verder onder foto.

Het tweede deel van het avond stond in het teken van dineren en ontmoeting. Een mooie gelegenheid voor alle aanwezigen om nieuwe contacten te leggen en met elkaar verder te praten over het programma en de rol die zij voor zichzelf zien om de kansen die er liggen samen op te pakken. (Foto Smart Delta Drechtsteden)

‘Initiatieven mogelijk maken’
De Drechtsteden vormen samen een maritieme topregio. Om deze positie te behouden én versterken is ruimte nodig voor groei en ontwikkeling. Een lastige opgave. Het plan ‘Werf van de Toekomst 2024-2030 – deel 1’ helpt bij deze ambitie en geeft richting aan de ruimtelijk-economische agenda. Oftewel waar en hoe kan de sector groeien en ontwikkelen? Zo wordt er concreet gekeken naar het vrijmaken van oeverlocaties met potentieel voor watergebonden bedrijvigheid. Ook wordt er flink geïnvesteerd in het opzetten van fieldlabs. Dit zijn fysieke testlocaties waar bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen kunnen samenwerken en nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen. “Het maritieme cluster in de Drechtsteden is echt uniek. Met het plan ‘Werf van de Toekomst’ kunnen we mooie initiatieven mogelijk maken waaronder meer inzetten op automatisering en robotisering én meer ruimte voor de sector om te ondernemen. Werk samen als bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten en pak de handschoen op als je de kans krijgt”, zegt CEO Benjamin Grefkens van Neptune Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld