door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Elk jaar organiseert de Nationale Reddingsvloot (NRV) minstens één grootschalige evacuatieoefening en dit jaar met als thema hoog water. Zaterdag 8 oktober 2022 gebeurde dat in nauwe samenwerking met de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. De veiligheidsoefening in en rond het dorp kon de inwoners niet ontgaan. Ongeveer 300 hulpverleners waren op het land, te water en in de lucht actief. Zicht op de oefening had het publiek bij de gemeentehaven en op de Rivierdijk.
Naast het oefenen van daadwerkelijke hulpverlening op en rond het water, zoals evacueren van inwoners en verlenen van eerste hulp, werd ook de hele structuur rondom een grootschalige inzet geoefend, zoals de alarmering van eenheden, het transport naar een ramplocatie en de aansturing van eenheden tijdens een inzet. (Foto Peter Donk / HG24)
Tekst gaat verder onder tweet.
Hier is de Nationale Reddingsvloot actief op en langs de rivier de Merwede. (Foto's Ruben van der Sterren / HG24) #Tweetbijartikel #onlinekrantHG24 pic.twitter.com/9XNwAlOcje
— HG24 (@onlinekrantHG24) October 8, 2022
Het doel was het oefenen van grootschalige waterhulpverlening tijdens een overstroming of grootschalig waterincident. De gemeente Hardinxveld-Giessendam en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werkten samen met de Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis.
Tekst gaat verder onder tweet.
Er waren veel hulpdiensten op been in het dorp. Ze kwamen uit het hele land. Op het water voeren zo'n veertig boten, manschappen op de wal en in de lucht. (Foto's Peter Donk/HG24) pic.twitter.com/YruyROBPHf
— HG24 (@onlinekrantHG24) October 8, 2022
‘De basis van de NRV bestaat echter al sinds 1953, toen naar aanleiding van de watersnoodramp een rampenvloot werd opgericht. De 22 veiligheidsregio’s met een overstromingsrisico zijn betrokken bij de NRV. Zij zijn ieder voor zich verantwoordelijk voor de levering van een eigen regionale reddingsgroep. Deze bestaat uit vier reddingseenheden die op afroep 24 uur per dag klaar staan om ingezet te worden. Een reddingseenheid bestaat uit een vaartuig drie bemanningsleden en een chauffeur. Er zijn 51 reddingsbrigade- en 37 brandweereenheden. De vier kerntaken van de NRV zijn: verkennen, redden, evacueren en logistieke ondersteuning bieden aan overige hulpdiensten.’
Daadwerkelijke noodsituatie
In het scenario werd zaterdag uitgegaan van extreem hoog water op het eiland van Dordrecht. Vanaf het eiland werden mensen (figuranten – red.) over het water geëvacueerd naar de gemeentehaven. Ook in en rond sporthal De Appelgaard was al vroeg in de ochtend veel bedrijvigheid tijdens de oefening. Daar kregen de eerste eenheden een korte briefing en gingen vanaf daar op pad. De oefening zelf was op het water rond het Eiland van Dordrecht. De oefening werd aangevlogen als daadwerkelijke noodsituatie.
Tekst gaat verder onder foto.
De Search And Rescue (SAR) helikopter van de Kustwacht kwam ook naar Hardinxveld-Giessendam. (Foto Alexander Noppert / 112ghg.nl)
Deelnemers oefening
Er oefenden twee NRV-pelotons. Peleton 4 bestond uit eenheden uit de veiligheidsregio’s IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. Peloton 5 bevat eenheden uit Zeeland, Midden- en West Brabant, Brabant Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg. Iedere veiligheidsregio heeft gemiddeld vier NRV-eenheden die bestaan uit een boot, drie bemanningsleden en een chauffeur en zijn gestationeerd bij een lokale reddingsbrigade of brandweerpost. In totaal waren zaterdag zo’n dertig boten alleen al van de NRV actief. Zaterdagmiddag rond 16.30 uur werd de oefening bij de sporthal De Appelgaard afgerond.
Hulp- en reddingsdiensten laten zich van hun beste kant zien. Complimenten voor alle inzet van vrijwilligers en professionals voor onze veiligheid.👍 https://t.co/bylRltrDi7
— Dirk Heijkoop (@DirkHeijkoop) October 8, 2022