HARDINXVELD-GIESSENDAM / REGIO – Willen lokale omroepen overleven, dan moet er worden samengewerkt tot een streekomroep. Daar staat financiering vanuit het rijk (niet meer de gemeente) uiteindelijk tegenover. In de regio wordt al lang gesproken over die samenwerking, maar nu lijkt het daar toch van te komen. De lokale omroepen van Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk, Papendrecht, Alblasserdam, Molenlanden, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam zeggen intensiever te gaan samenwerken om de inwoners van deze kernen en steden nog beter te kunnen informeren over de lokale samenleving en ontwikkelingen binnen de lokale democratie. Al liet de stap, die nu is gezet, wel even op zich wachten.
Door de oprichting van een koepelstichting willen de omroepen ATOS, RTV Ridderkerk, Klokradio, RTV Papendrecht en MerweRTV zich voorbereiden op de nieuwe Mediawet die hen in staat stelt om (meer) journalistieke medewerkers aan te stellen. (Archieffoto Peter Donk / HG24)
De omroepen zeggen deze stap voorwaarts te zetten om ook in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor en door de inwoners van de lokale kernen, dorpen en steden. De nieuwe Mediawet werkt toe naar de vorming van een streekomroep en biedt uiteindelijk tachtig streekomroepen de mogelijkheid om nog meer dan nu, alle inwoners van de regio te voorzien van uniek, relevant en urgent nieuws.
Lokale waakhond
De nieuwe Mediawet voorziet er in dat – naast regionale en landelijke omroepen – voortaan ook lokale omroepen een basisfinanciering krijgen om naast de vrijwillige programmamakers een professionele journalistieke nieuwsredactie op te kunnen richten. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van lokale omroepen uit, om de lokale samenleving en de uitdagingen die er spelen de aandacht te kunnen geven die het verdient. Bovendien stelt dit de lokale omroepen in staat om intensief toezicht te houden op het reilen en zeilen van het lokale openbaar bestuur. In de nieuwe Mediawet zal de basisfinanciering van de lokale omroep voor een groot deel vanuit het Rijk komen. Uiteraard zullen de omroepen een intensieve samenwerking blijven aangaan met lokale overheden, verenigingen, bibliotheken en culturele en maatschappelijke instellingen.
Samen sterker
Door de krachten in de streek te bundelen ontstaat er een sterkere, financieel gezondere en beter uitgeruste lokale media-instelling voor onze regio. Samenwerking met de lokale omroep van Dordrecht is nog een nadrukkelijke wens voor de toekomst. Dat zou de streek compleet maken. In de tussentijd zitten de samenwerkende lokale omroepen niet stil en worden er stappen gezet op het gebied van professionalisering en de vorming van een streekomroep. RTV Dordrecht is ook gesprekspartner, maar heeft nog niet gereageerd op de samenwerkingsplannen. De Dordtse lokale omroep heeft tot 1 december 2023 de tijd om wat van zich te laten horen.