HARDINXVELD-GIESSENDAM – Woensdag 20 november 2024 verschijnt een publicatie over de geschiedenis van de waterleiding in Hardinxveld-Giessendam, geschreven door Jaap van Gelder. Het boek is getiteld: ‘Kraanwater, de geschiedenis van de drinkwaterleiding in de dorpen Giessendam en Hardinxveld’. Het beschrijft de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Giessendam en Hardinxveld.
De watertoren in Boven-Hardinxveld, gebouwd in 1924, wordt beschreven als een symbool van onverzettelijkheid en een baken in de stroom van de tijd.
Van Gelder is in 1972 geboren in de Stationsstraat en woont nog steeds in Hardinxveld-Giessendam. Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot restauratietimmerman en werkte hij bij verschillende aannemers in de nieuwbouw. In 2007 maakte hij de overstap naar het onderwijs en ging vervolgens studeren aan de Hogeschool Utrecht en behaalde het diploma docent algemene techniek. Daarna behaalde hij aan de Hogeschool Rotterdam een tweede onderwijsbevoegdheid, nu voor bouwkunde. Op dit moment werkt hij als docent bouwkunde op een MBO.
Tekst gaat verder onder foto.
Vele uitdagingen
In de 19e eeuw werd men zich bewust van de gevaren van vervuild drinkwater, wat leidde tot ziektes zoals cholera en tyfus. Dat besef groeide langzaam, mede door de inspanningen van ondernemers en bestuurders die het belang van schoon drinkwater benadrukten. Ondanks de hoge kosten en aarzelende gemeenteraden werden in het begin van de 20e eeuw de eerste waterleidingen aangelegd in Sliedrecht, Giessendam en Hardinxveld. Dat vereiste moed en samenwerking van lokale ondernemers en bestuurders. Van Gelder vertelt het verhaal van twee waterleidingbedrijven: het Hardinxveldse drinkwaterbedrijf en het Giessendamse waterdistributiebedrijf. Deze bedrijven werkten steeds meer samen en fuseerden uiteindelijk met de samenvoeging van Hardinxveld en Giessendam. De auteur beschrijft de vele uitdagingen die overwonnen moesten worden, zoals technische problemen, financiële beperkingen en politieke tegenstand. Maar hij belicht ook de successen en de invloed van schoon drinkwater op de volksgezondheid en het welzijn van de inwoners.
Eerste boeken
Het boek is een eerbetoon aan de bestuurders, ingenieurs en vakmensen die vaak tegen de stroom in vasthielden aan hun doel: schoon drinkwater voor de dorpen. Hun inspanningen hebben geleid tot de verbetering van de volksgezondheid en het welzijn van de gemeenschap. De eerste twee exemplaren van het boek zullen officieel worden uitgereikt aan burgemeester Dirk Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam en aan Arjan Driesprong, directeur bestuurder van Drinkwaterbedrijf Oasen. De publicatie is tot stand gekomen dankzij de hulp van dorpsgenoten, betrokken bestuursleden en vrijwilligers van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Het boek is rijk aan bronnen en biedt een sprankelend en gedetailleerd verhaal over de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in deze dorpen. De uitgave verschijnt als nr. 51 in de bekende Historische Reeks.