Koning Willem-Alexander bezoekt met minister Holland Shipyards

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Na een werkbezoek aan Koedood Marine Group in Hendrik-Ido-Ambacht stond donderdag 25 januari 2024 voor Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander en minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat een bezoek aan Holland Shipyards aan de Rivierdijk op het programma.

Eind van de ochtend kwam de koning en de bewindsvrouw aan in zijn dienstauto gevolgd door een shuttlebus met andere gasten. De Koning brengt met regelmaat werkbezoeken samen met een minister of staatssecretaris. Tijdens deze bezoeken krijgt de koning aan de hand van concrete voorbeelden te zien welke effecten het beleid van de bewindspersoon heeft in de praktijk. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Tekst gaat verder onder X-bericht.

De koning was zo’n uur in Boven-Hardinxveld. Naast een rondleiding door het scheepsbouwbedrijf, langs een viertal innovatieve vaartuigen, was er een tafelgesprek met vertegenwoordigers uit de sector. Als stakeholders uit de maritieme maakindustrie zaten aan tafel Kees van der Staaij (gezant Maritieme Maakindustrie), Rob Verkerk (Nederland Maritiem Land), Bas Buchner (MARIN), Roel de Graaf (brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology), Gerard Schouw (ambassadeur Smart Delta Drechtsteden), Maarten Burggraaf (wethouder gemeente Dordrecht), Annet Koster (directeur Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders), Maarten Jeronimus (directeur Koedood Marine Group), Marco Hoogendoorn (directeur Holland Shipyards Group), Nathal van Rijn (kwartiermaker ministerie van EZK) en Serpil Tascioglu (directeur Topsectoren en Industriebeleid ministerie van EZK)

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Scheepswerf
Holland Shipyards bouwt onder meer elektrisch- en waterstof aangedreven schepen zoals veerponten en er worden technologieën als 3D-printen benut. De sector en het Rijk hebben onlangs maatregelen aangekondigd ter bescherming tegen hoogwater, versnelling van de energietransitie en het waarborgen van economische- en militaire veiligheid. In 2024 en 2025 investeren ze samen zestig miljoen euro extra in innovatieve scheepsbouw.

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Werkgelegenheid
De Nederlandse maritieme sector bestaat uit verschillende onderdelen zoals de havens, zee- en binnenvaart, scheepsbouw, offshore, waterbouw en maritieme dienstverlening. De maritieme sector kende in 2022 een totale toegevoegde waarde van 72 miljard euro en bood werk aan 575.490 mensen. De maritieme sector genereert circa 7% van het bruto binnenlands product en 6% van de werkgelegenheid in Nederland. Rond het middaguur werd afscheid genomen en vertrok de koning en de minister weer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld