‘Huis van de Gemeente’ moet plaats worden waar je graag wilt komen

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het ‘Huis van de Gemeente’ moet vanaf nu echt vorm gaan krijgen. Donderdagavond 7 december 2023 sprak de raad over de mogelijkheden. Het gemeentehuis van de toekomst wil straks ook onderdak gaan bieden naast de politie aan de bibliotheek, Servanda en mogelijk ook nog andere partijen. De raad kreeg donderdagavond een presentatie van de plannen, die vele miljoenen gaan kosten. 

Een schets. Als het ‘Huis van de Gemeente’ is gerealiseerd, kan het weer jaren mee. De rol van gemeentehuis wordt anders. Het gaat onderdak aan derden bieden. Verder komen er tal van aanpassingen op het gebied van ruimte, verbeteringen op klimaat- en energiegebied. De raad kan kiezen uit zeven varianten. (Foto Peter Donk / HG24)

Uitgangspunten voor de aanpak zijn onder meer een open uitstraling; van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Daarnaast toegankelijk (fysiek en inhoudelijk) voor iedereen, gezamenlijk gebruik van alle activiteitenruimten en besloten wat besloten moet (privacy en veiligheid). Verder duurzaam en flexibel, openbaar wat openbaar kan en privacy en veiligheid borgen. Ook wordt gegaan voor een gezamenlijk dienstverleningsconcept. Het moet een plaats worden aan Raadhuisplein 1, waar iedere inwoner van Hardinxveld-Giessendam zich thuis en veilig voelt, waar men graag komt, verblijft en deelneemt aan de integraal aangeboden activiteiten en producten in multifunctionele- en dubbel te gebruiken ruimten. 

Politiek
De meeste politieke partijen kunnen zich wel vinden in de nodige veranderingen. Het CDA wil nog meer informatie en het kost ook veel geld. Ook de SGP noemde de financiën, ‘het is geld van onze inwoners’, maar de partij denkt niet dat aan de aanpassingen valt te ontkomen. Het gebouw raakt na 35 jaar gedateerd. De ChristenUnie en SGP gaan voorlopig voor variant vier. “Kijk goed naar de kosten. Er hoeft geen goud aan de muur. Het hoeft geen pracht en praal te zijn. Laat het functioneel zijn. Ga geen gekke dingen doen”, sprak raadslid Paul Hoogstraten (T@B). Wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) van Duurzaamheid beloofde zeker geen goud, maar meer soberheid. 

Varianten uitwerken
Na een schorsing werden nog eens de hoofden bij elkaar gestoken. Nederveen: “Het plaatje is nog niet compleet. Varianten 1, 2, 3 en 4 worden nader uitgewerkt. Wat we kunnen berekenen, gaan we berekenen. Gekeken wordt naar de prioriteiten.” De SGP begreep dat er vooral belangstelling is voor varianten 3 en 4. “Bereken dat!”, vond raadslid Henri van Bennekom (SGP). Raadslid Wim IJzerman (ChristenUnie) sloot zich aan bij de woorden van de SGP. CDA vond dat ook. Nederveen vertelde dat dan van varianten 3 en 4 de uitwerking komen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld