Hardinxveld-Giessendam moet nog wel verdere duurzaamheidsstappen zetten

door ArieJan van Termeij
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Merlijn Timmers sprak maandagavond 13 januari 2025 interactief met de raadsleden in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein over de behaalde duurzaamheid en de plannen in de gemeente. Tijdens een quiz kwamen de aspecten klimaatadaptatie, warmte transitie, slim omgaan met energie en besparen op energie aan de orde.

Raadsleden en belangstellenden waren welkom op de avond over duurzaamheid. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Bij adaptatiestrategie of hoe je je gebied klimaatbestendig wilt maken, werd de vraag gesteld of het verstandig is om een rubberboot op zolder beschikbaar te hebben. Nu zijn we omringt door water, maar bij een klimaat gerelateerde ramp geeft een rubberboot niet het gewenste effect. We kunnen beter vooruitkijken en preventieve maatregelen nemen om droge voeten te houden, was de mening.

Warmtetransitie
Canan Sanliünal gaf over het project haalbaarheid warmtenet binnen de gemeente een toelichting. Het belang van participatie (met bewoners) is van belang als het om haalbaarheid van de warmte transitie gaat. Ze benadrukte dan ook dat voor het komende jaar de kritische succesfactor daarin is de samenwerking tussen gemeente en inwoners.

Energienetwerk
Voorzitter Peter Huizer van het Ondernemersfonds Hardinxveld-Giessendam gaf aan dat het overvolle energienet in de toekomst kan worden opgelost als bedrijven binnen de gemeente samenwerken. Daarvoor wordt een coöperatie opgericht, waar bedrijven die energie over hebben,  kunnen delen met bedrijven in de nabijheid. Ook de twee zonneparken die worden aangelegd binnen de gemeente kunnen daarin integreren.

Energiebesparen
Twee inwoners spraken over de verduurzaming van de eigen woning ondersteund met een video over o.a. isoleren van de woning en de subsidie van de overheid. Onderverdeeld in drie groepen: energiearm, energie kwetsbaat en energie veilig. Informatie daarover is bij de gemeente op te vragen. Ook kunnen huiseigenaren advies krijgen over verduurzamen.

Tekst gaat verder onder foto.

Uitdaging
Tot slot gaf wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) van Economie, Duurzaamheid en Milieu een toelichting op de uitdaging voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam, zoals totale verduurzaming (pilot isolatieprogramma), hergebruik van grondstoffen en de verdeling van energie. Wat de komende periode een grote uitdaging is, gezien de mogelijkheden bij netbeheerder Stedin. Er komen binnen de gemeente tussen de 48 -60 trafohuisjes bij.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld