door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het College van B & W stelt de gemeenteraad een jaarlijkse stijging van € 2,50 voor van de riool- en waterheffing voor de periode 2024 tot 2063. Het plan komt aan de orde bij de vaststelling van het Gemeentelijk Waterplan 2024 – 2033 (inclusief watertakenplan voor deze periode). Donderdag 9 november 2023 neemt de raad daarover een besluit.
Donderdag 2 november 2023 praat de raad al tijdens De Ontmoeting over het Gemeentelijk Watertakenplan 2024 – 2033. Deze bijeenkomst is net als de vergadering de andere week openbaar en vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan Raadhuisplein 1. (Archieffoto Peter Donk / HG24)
Het watertakenplan is de opvolger van het bestaande gemeentelijke rioleringsplan, waarvan de looptijd is verstreken. Samen met het ingenieursbureau Sweco en het Waterschap Rivierenland is gewerkt aan het definitieve Watertakenplan. Daarin staan de gemeentelijke taken op het gebied van afval-, hemel-, grond-, en oppervlaktewater met extra aandacht voor klimaat, duurzaamheid, samenwerking en participatie. Daarnaast zijn de onderzoeken en vervangingsplanning opgenomen en de onderbouwing van de gemeentelijk rioleringsheffing beschreven.
Tariefsverhoging
De Lokale Duurzaamheidsagenda (2021) beschrijft dat Hardinxveld-Giessendam klimaatbestendig en water robuust moet zijn. De watertaken dragen bij aan deze doelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid (wateroverlast, hitte en droogte). Elk jaar zal een evaluatie plaatsvinden. Mocht daar uit komen dat de termijn verkort wordt dan is dit mogelijk. Het verhogen van het tarief is volgens de gemeente noodzakelijk om van extra taken rondom klimaatadaptatie, duurzaamheid en baggeren uit te voeren. Deze extra onderdelen dragen bij aan het verbeteren van de leefomgeving en zijn onderdeel van de waterketen en het watersysteem. Met het borgen van de financiering van deze posten in de rioolheffing kan de waterketen en het watersysteem optimaal functioneren.
Tekst gaat verder onder foto.
Dit wil de gemeente Hardinxveld-Giessendam nooit meer. Deze foto is in september 2005 gemaakt tijdens veel neerslag aan de Thorbeckestraat / Troelstrastraat. (Archieffoto)
Onderzoek onder inwoners
Met de komst van de nieuwe Omgevingswet waarin participatie van bewoners en bedrijven een belangrijke plaats heeft, wordt participatie steeds belangrijker voor de gemeente. Via een enquête (voorjaar 2023) hebben inwoners mee kunnen denken over het Watertakenplan. De uitslag van de enquête is verder verwerkt in het plan. Met de uitvoering van het beleidsplan willen we bewoners en bedrijven informeren over de werkzaamheden en mee laten denken met de uitvoeringsplannen.