(Archieffoto ArieJan van Termeij / HG24)
Vorige week tekende ik samen met collega-wethouders uit de regio een overeenkomst om schuldhulpverlening beter uit te voeren. Toevallig verscheen in diezelfde week het rapport van Ombudsman Reinier van Zutphen over het belang van vroegsignalering bij financiële problemen en de verschillen die er op dat vlak tussen gemeenten bestaan. De Ombudsman zette de schijnwerper precies op het goede punt: als we op tijd het probleem zien kunnen we grotere problemen voorkomen. En dat is voor iedereen goed.
Ik stel het voor als met een boot dobberen op zee. Soms is de zee kalm, soms stormt het. Zo is het leven. En dan komt er een lek in de boot. Je merkt het niet meteen. Maar er sijpelt water naar binnen. Als je er snel bij bent kun je het lek dichten en het water weer uit je boot scheppen. Als je dat niet doet loopt je boot vol. Water uitscheppen heeft dan weinig zin meer. Uiteindelijk zal je boot zinken. Dat is waar vroegsignalering over gaat: kleine problemen opmerken en oplossen voordat ze te groot worden en je kopje onder gaat.
Ik heb in mijn directe omgeving kunnen zien wat zorgen over geld doet met mensen. Hoe het je leven gaat beheersen. Hoe het schaamte en schuldgevoel veroorzaakt en mensen eenzaam maakt. We zien regelmatig dat in gezinnen met meerdere problemen geldzorgen een rol spelen. Zo worden geldzorgen al snel een veel breder probleem. Totdat de boot zinkt.
Met de overeenkomst en met de campagne Samen begint hier, die deze week van start ging, zetten we stappen om mensen met geldzorgen te helpen. Zodat kleine problemen ook klein blijven. En zodat mensen geholpen worden hun zorgen over geld aan te pakken voordat die zorgen hun leven overnemen. Laten we allemaal wat meer letten op de signalen bij de mensen om ons heen. Laten we er zijn voor elkaar als we merken dat er iets mis is. Samen kunnen we de lekken in de boot opsporen en ze dichten voordat het water ons overspoelt.
Christa Hendriksen-van der Mijden
wethouder Zorg en Welzijn
Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).