‘Calamiteit Nieuweweg kon niet worden voorkomen’; herstel kan maanden duren

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Pech. Zo zou je het probleem kunnen omschrijven, waardoor zeker twee maanden er geen doorgaand verkeer meer kan zijn op de Nieuweweg. Eind augustus 2024 brak er een belangrijke betonnen rioolbuis ter hoogte van de brug over de Middenwetering. Het ging om een hoofdriool. Er ontstonden kuilen in de weg en gaten onder het asfalt.

De situatie vrijdagmorgen 13 september 2024. Veertien dagen geleden ging het mis en werd per direct de Nieuweweg ter plaatse afgesloten. Om deze schade te herstellen moest er een bouwkuip worden gemaakt door damwanden in de Middenwetering te plaatsen.Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Zand en fundatiemateriaal spoelde weg waardoor een sinkhole aan het ontstaan was. Om ongelukken te voorkomen werd de weg meteen afgezet.

Tekst gaat verder onder foto.

Verkeersontsluiting
Volgens de gemeente Hardinxveld-Giessendam kon de calamiteit niet worden voorkomen. “De oorzaak van de calamiteit ligt in het feit dat de betonnen rioolbuis is gebroken”, bericht het College van B & W in een informatienota aan de gemeenteraad, “Vorig jaar zijn er nog inspecties gedaan in dit gedeelte van het riool, toen was de riolering nog in goede staat.” De Nieuweweg is een belangrijke weg wat betreft verkeersontsluiting. “Dat het verkeer nu niet over de Nieuweweg kan rijden, is vervelend voor de verkeersdoorstroming in het dorp”, aldus het college in het schrijven. Omleidingsroutes zijn ingesteld (in combinatie met groot onderhoud asfalt op de Hakgriend – red.). 

Bypass
De weg is ten zuiden van de brugduiker opengebroken, daar werd dinsdag 3 september 2024 duidelijk dat de rioolleiding gebroken is in het gedeelte onder de brug. “Er wordt een bypass gemaakt om het oppervlaktewater van de Middenwetering van west naar oost te laten stromen/verpompen. Voor de riolering is een bypass gemaakt om het vuilwater van noord naar zuid te verpompen middels een leiding over de brug. Deze pomp is groot genoeg om ook in tijden van neerslag het regenwater in voldoende mate te verpompen”, legt het college uit.

Herstelwerkzaamheden
Aannemer De Kuiper infrabouw is uitvoerder van de herstelwerkzaamheden. In samenwerking met de aannemer zijn er al plannen in de maak. College: “Ook het Waterschap Rivierenland is betrokken in verband met de Middenwetering (A watergang – red.) en voor het onderzoek naar het tegelijk kunnen organiseren van afkoppeling van het gemengde stelsel (werk met werk maken). De herstelwerkzaamheden gaan zeker twee maanden duren in verband met nader onderzoek, voorbereiding en levertijden materialen. Ook de inzet van personeel en materieel vraagt de nodige planning.”

Tekst gaat verder onder foto.

Kosten niet begroot
De kosten voor het herstellen van de riolering zijn volgens het college nog niet bekend. Dat zal volgens hen spoedig duidelijk worden. College: “De calamiteit is niet begroot en groot onderhoud was op de locatie nog niet aan de orde. Naast het technisch gebrek stellen we bij reparatie meteen voor om afkoppeling te organiseren en hier een basis voor te leggen bij deze brug (nu het toch drooggelegd moet worden). Verder zijn de kosten voor de tijdelijke verkeersmaatregelen ook fors.” Zo gauw er een kostenraming is met de nodige specificatie wordt dat de raad meegedeeld. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld