Boek Kraanwater goed ontvangen; eerste exemplaren naar bestuurders

door ArieJan van Termeij
HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de kantine van bouwcampus BouwMensen & Da Vinci College aan de Griendaak was woensdag 20 november 2024 de presentatie van het boek Kraanwater. De uitgave van Hardinxvelder Jaap van Gelder gaat over de geschiedenis van de drinkwaterleiding in de dorpen Giessendam en Hardinxveld. 

De eerste twee exemplaren van het boek gingen naar burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) van de gemeente Hardinxveld-Giessendam en directeur bestuurder Arjan Driesprong (foto onder) van Drinkwaterbedrijf Oasen. De publicatie is tot stand gekomen dankzij de hulp van dorpsgenoten, betrokken bestuursleden en vrijwilligers van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam (HVHG). (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Tekst gaat verder onder foto.

Het boek beschrijft de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Giessendam en Hardinxveld. 

Moed en samenwerking
In de 19e eeuw werd men zich bewust van de gevaren van vervuild drinkwater en dat leidde tot ziektes zoals cholera en tyfus. Ondanks de hoge kosten en aarzelende gemeenteraden werden in het begin van de 20e eeuw de eerste waterleidingen aangelegd in Sliedrecht, Giessendam en Hardinxveld. Dat vereiste moed en samenwerking van lokale ondernemers en bestuurders blijkt uit het boek. De uitgave is een eerbetoon aan de bestuurders, ingenieurs en vakmensen die vaak tegen de stroom in vasthielden aan hun doel: schoon drinkwater voor de dorpen. Hun inspanningen hebben geleid tot de verbetering van de volksgezondheid en het welzijn van de gemeenschap. Het boek verscheen als nr. 51 in de bekende reeks van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Veel materiaal
Auteur Jaap van Gelder vertelde dat hij in 2020 lid werd van de HVHG en al snel op het idee kwam om een publicatie te maken voor de in 2022 100-Jarige Watertoren in de gemeente. Daarvoor heeft hij ongeveer 40 cm. Documentatie opgehaald in het archief in Dordrecht, daarnaast nog vele documenten uit het uitgebreide archief van de HVHG. Dat was voor een publicatie heel veel materiaal, waarna het plan rees om er toch maar een boek van te maken dat het verhaal vertelt van de ‘gewone man’ van de Rivierdijk tot o.a. de Peulenstraat. Leuk detail daarbij… de pastorie in de Peulenstraat, waar de toenmalige dominee een fonteintje had in de slaapkamer, maar geen stromend water. Ook de welstand onder de bevolking in 1909 met een brief ondertekend door vele inwoners tegen de bouw van de watertoren, onder wie zijn eigen overgrootvader. Het boek beschrijft vooral het doorzettingsvermogen en de samenwerking van de bestuurders, bevolking en bouwers aan het net.

Burgemeester Dirk Heijkoop verwees in zijn korte toespraak naar het grote maatschappelijk belang van schoon drinkwater. Zoals bleek in de periode van o.a. de Cholera-epidemie en de Tyfus wat leidde tot de aanleg van een rioleringsnetwerk. Arjan Driesprong sprak in zijn toespraak van het maatschappelijk belang, als schoon drinkwater,
waarbij beslissingen van bestuurders worden genomen vanuit het gezondheidsperspectief, vroeger en nu. Zoals het beleid om het gebruik van drinkwater terug te dringen van 130 liter naar 100 liter per dag per persoon. Voorbeeld, het is niet nodig om het toilet te spoelen met schoon drinkwater. Tot slot kreeg de huidige eigenaar van de watertoren, Wim van Dijk het boek van Jaap van Gelder uitgereikt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld