HARDINXVELD-GIESSENDAM – Er zijn mensen met dementie en hun mantelzorger die het fijn vinden elkaar op een laagdrempelige manier gewoon even met elkaar te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Gewoon even babbelen. Dat is vanaf maandag 13 mei 2024 mogelijk in het deelcafé De Buurman aan Peulenstraat 159, iedere maandag van 13.30 – 15.30 uur.
Op maandagmiddag staat de deur bij De Buurman open en is een ‘babbeltafel’ gereserveerd voor mensen met dementie. Ook hun mantelzorger is welkom. (Stockfoto Alzheimer Nederland)
De gemeente Hardinxveld-Giessendam zoekt steeds meer naar mogelijkheden om een dementie vriendelijke samenleving te creëren. Daarvoor is een werkgroep actief om te inventariseren wat er al is en wat nodig is om een gemeente te hebben waar aandacht is voor naasten met dementie. Hoe kan ik hem of haar herkennen? Wat kan ik betekenen? Hoe is het om met mensen met de diagnose dementie om te gaan? Mensen met dementie behouden graag hun plaats in de samenleving als waardige burger, waardige buurman of -vrouw, waardige kerkgenoot, waardige club- en sportgenoot. Deze plaats moet er, soms met aanpassingen, voor hen zo lang mogelijk zijn in de samenleving.
Passende ontmoetingsplaatsen
In een dementie vriendelijke samenleving horen daarom verschillende vormen van ontmoetingsplekken thuis, omdat mensen verschillende interesses hebben. Niet iedereen houdt van georganiseerde activiteiten op een bepaalde plaats. Regelmatig naar je ‘eigen clubje’ te gaan om mensen met eenzelfde ervaring te ontmoeten, is fijn en is nog mooier als dat bij je in buurt mogelijk is. In het dorp zijn er al aardig wat ontmoetingsplaatsen waar ook mensen met dementie welkom zijn, denk aan de service salon en de buurtkamers van Servanda, het nostalgisch uurtje in bibliotheek AanZet. Daarnaast ook de dagbesteding van het ’t Warme Hart, activiteiten- en dagbesteding van woonzorgcentrum De Lange Wei en activiteiten en dagbesteding van woonzorgcentrum Pedaja. Een ontmoetingsplaats die aansluit bij hun interesse. Dat geeft structuur in de week, zingeving en biedt ontlasting voor de mantelzorgers. Het zorgt ervoor dat mensen met dementie en mantelzorgers het langer volhouden.