DORDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Een knuffelbeer kan de zorg aan een ziek of gewond kind geweldig ondersteunen. Daarom zoekt de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid sponsors voor een nieuwe lichting ‘troostberen’. Enkele zogenoemde ‘Good Bears’ zijn altijd aan boord van elke ambulance, om troost en afleiding te geven aan de jongste patiënten. Helaas vergoeden de zorgverzekeraars geen beren.
De knuffel is speciaal voor zorg- en hulpdiensten ontworpen. “Kinderen in de ambulance zijn direct meer op hun gemak zodra ze de zachte beer in handen krijgen”, vertelt teamleider Marcello Koedoot. “Het vergemakkelijkt vaak zelfs de behandeling. De patiënt mag de beer houden. Vaak wordt het een vriend voor het leven.”
Teamleider Marcello Koedoot van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid: “Daarom zijn we blij dat de knuffels regelmatig aan ons worden geschonken door bedrijven en instellingen uit de regio. Na de laatste campagne in het najaar van 2017 werden we blij verrast met de enorme hoeveelheid van 4272 nieuwe beren. Hier kunnen we járen mee vooruit, zeiden we toen. En dat was ook zo. Maar nu zijn de laatste dozen in zicht.” Als de campagne succes heeft, worden de gulle gevers (die dat willen) over een aantal weken weer ontvangen op een van de ambulanceposten in de regio voor een feestelijke overhandiging. Ook worden ze bedankt op de website en social media van de ambulancedienst.
Schenken en kosten
De dienst vraagt via haar social media nu weer de steun van het bedrijfsleven: “Bent u, of kent u, een regionale ondernemer of stichting/vereniging die door kleinschalige sponsoring iets moois wil doen voor kinderen uit de eigen regio, op een kwetsbaar en belangrijk moment?” Het werkt als volgt: een doos à 24 troostberen ‘Good Bear Classic’ kost 104,40 euro. Donateurs kunnen via een e-mail aan info@ravzhz.nl aan de ambulancedienst laten weten hoeveel (hele) dozen zij willen schenken, met vermelding van hun naam en contactgegevens. Stichting Good Bears Nederland factureert vervolgens aan de schenker (zonder BTW) en levert na betaling de beren op de ambulanceposten. Particulieren kunnen in principe ook schenken, via dezelfde route, maar de minimum afname is één doos. Losse beren leveren namelijk veel administratie op qua facturering en logistiek, waarvoor de ambulancedienst geen menskracht in huis heeft.