Najaarsnota 2023 laat nadelig begrotingssaldo zien van ruim drie ton

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Er is een nadelig begrotingssaldo van € 323.022,–. Dat bedrag wordt volgens wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Financiën en Treasury voorlopig onttrokken aan de algemene reserve. Dat heeft budgettaire gevolgen en verwerkt in de volgende begroting. “Het saldo dat negatief was, eindigt nog steeds negatief. In de najaarsnota is een risicoparagraaf opgenomen. De gemeente moet een extra bijdrage leveren aan reinigingsbedrijf Waardlanden”, sprak donderdagavond 26 oktober 2023 Meerkerk, die beloofde daar eind dit jaar op terug te komen. 

Wethouder Arjan Meerkerk aan het woord, tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdagavond. (Foto Peter Donk / HG24)

Raadslid Guus an den Bosch (T@B): “De gemeente stevent af op een negatief begrotingsresultaat. Dat is even wennen na de winstgevende resultaten van de afgelopen jaren.” Van den Bosch noemde ook de stijgende prijzen, die invloed hebben gehad. Ook vindt hij dat er structureel bedrag moet worden meegenomen voor het zwembad, in verband met de jaarlijkse keuringen.

Reinigingsdienst en kosten
Fractievoorzitter Max van den Bout (PvdA) noemde – net als Van den Bosch – de waterbus, die nog niet in Hardinxveld-Giessendam aanlegt. “Het afval ophalen zou goedkoper worden, maar dat is niet zo”, hekelde Van den Bout, die ook niet tevreden was over het pasjessysteem. Raadslid Wim IJzerman (ChristenUnie) meldde dat zijn fractie een goed beeld krijgen van de financiën lastig is. IJzerman: “Wij pleiten voor een ruimer aanbod voor de mantelzorg. We maken ons zorgen over de financiële positie van Waardlanden en de invoering van Diftar. Het moet voordelig zijn dan het oude systeem. Uiteindelijk moet Diftar leiden tot lagere kosten voor de inwoners. Ook werkt het systeem niet altijd. 

Solvabiliteit
Raadslid Timon van Zessen (CDA) concludeerde dat het tekort is gedaald. Voor de CDA is financiële solvabiliteit belangrijk en Van Zessen kon al zeggen dat het CDA met de Najaarsnota 2023 gaat instemmen. Van Zessen wilde ook meer weten wat de gevolgen zijn voor de gemeente als het gaat om de gemeente en Waardlanden. Raadslid Henri van Bennekom (SGP) zegt dat uit de begroting eerder een groot ambitieniveau was. “Helaas zien we daar nu weinig van terug. Mijn suggestie is langlopende projecten voortaan mee te nemen”, aldus Van Bennekom. Samen met de raad moet het college volgens hem op zoek gaan naar ambities en middelen. Voor de Omgevingswet wil Van Bennekom kijken wat er voor 1 januari moet gebeuren en wat wenselijk is. “We hopen dat risico’s aan de voorkant goed doordacht worden”, sprak hij. 

De gemeente financiën noemde de voorgang van wethouder Meerkerk ‘dagkoersen’. “We hebben forse indexeringen gezien in de salarissen”, aldus Meerkerk, die nog hoopt op meevallers. Het jaar 2024 en 2025 eindigen volgens Meerkerk positief. Meerkerk: “En 2026 blijft nog ongewis.” In gemeenteland wordt dat jaar het ‘ravijn jaar’ genoemd, vanwege financiële onduidelijkheden nog altijd vanuit het rijk. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld