CDA: ‘Perspectiefnota in eerste instantie niet al te rooskleurig’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In financiële zin geeft de Perspectiefnota 2024 – 2027 volgens oppositiepartij CDA in eerste instantie een niet al te rooskleurig beeld. Wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Financiën en treasury lichtte toe dat er inderdaad een fors negatief saldo is te zien in de komende jaren. “De jaren 2024 – 2027 wil ik voorstellen om ter kennisgeving aan te nemen. Nu zien we voor 2023 een negatief saldo. Dat komt onder meer door de zes ton extra aan gemeentesalarissen”, verklaarde Meerkerk, die hoopte op de provincie richting het meerjarenperspectief. 

Hier voert burgerraadslid Timon van Zessen (CDA) het woord. (Foto Peter Donk / HG24)

Fractievoorzitter Max van den Bout (PvdA) pleitte voor een voorjaarsnota en een najaarsnota. Hij somde in een staccatobetoog grote infrastructurele projecten op die eraan komen en grote investeringen vragen. Van den Boute schoot van het ene naar het andere onderwerp. Hij riep het college op om pfas-schade te gaan verhalen bij chemiebedrijf Chemours en dat eens te gaan bekijken. Van den Bout pleitte voor een extra rijstrook Gorinchem-Rotterdam op de A15. Er waren 39 vragen ingediend, waarvan dertig door de coalitiepartijen.

Energie
Raadslid Henri van Bennekom (SGP) stelde dat de gemeente geen gekke dingen waarop moet worden ingegrepen. “We kijken met belangstelling en gezonde belangstelling uit naar de komende jaren”, stelde Van Bennekom. Hij hoopte voor de komende jaren op positieve uitkomsten van de energie. Ook worden steeds meer taken bij de gemeente gelegd en dat zorgt voor druk. Fractievoorzitter Dick Fijnekam (T@B) hoopte dat de energieprijzen flink gaan dalen. “Financieel is de hoop op een zachte winter”, aldus Fijnekam, die complimenten uitdeelde aan het college voor nieuw genomen infrastructurele projecten. “In onze gemeente gaan er gelukkig nog palen de grond in. Veel aandacht voor bouwen en groen”, stelde Fijnekam vast. De T@B is ook nieuwsgierig naar de cultuuromslag en het onderzoek. De uitkomsten volgen later dit jaar. 

Bouwen en vertrouwen
“Als we de actuele meicirculaire en lagere energieprijzen bij de Perspectiefnota betrekken dan ontstaat een positiever beeld: € 0,1 miljoen voordeel 2024 en € 0,5 miljoen voordeel in 2025. De “winstwaarschuwing” blijft een gegeven: CAO, begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen, doorwerkingen van prijsstijgingen vragen veel van de gemeenten en ook de tekorten in 2026 en 2027. In ieder geval is er geld voor autonome ontwikkelingen en gemeenschappelijke regelingen”, stelde burgerraadslid Timon van Zessen (CDA). De onderbouwingen van de noodzaak van arbeidsmarktcommunicatie is volgens Van Zessen mager. “Terwijl dicht op de arbeidsmarkt cruciaal is voor Hardinxveld-Giessendam. De toelichting bij extra middelen ondermijning is te summier. Veel beleidswensen betreffen bedrijfsvoeringzaken zoals organisatieontwikkeling en is dus geen nieuw beleid. @fracties, wat vinden jullie van de beleidswensen, waar liggen jullie prio’s?”, aldus Van Zessen, “Over een drietal prioriteiten, speerpunten uit het laatste verkiezingsprogramma van het CDA, wil ik iets zeggen. Het gaat om wonen, burgerparticipatie en duurzaamheid. Bouwen voor iedereen is voor het CDA van groot belang, zeker nu. Immers onze kinderen willen ook een dak boven hun hoofd. De norm van 30% sociale bouw bij nieuwbouw op het niveau van de gemeente moet een uitgangspunt zijn.” Het CDA wil dat in de komende periode verder ingezet wordt op het verbeteren van burgerparticipatie. Het vertrouwen van veel inwoners in het bestuur zal moeten verbeteren.

Disclaimer
Raadslid Wim IJzerman (ChristenUnie) noemde de Perspectiefnota 2024 – 2027 er wel één met een disclaimer, want voor een aantal jaren is er nog veel onzekerheid. Het centrumplan vond IJzerman een goed plan met visie. Ook IJzerman noemde Chemours. De vervuiling lijkt ook meer in Hardinxveld-Giessendam te gaan spelen na de uitzendingen van het programma Zembla (BNNVARA). 

Keuzes maken
Na een korte schorsing reageerde wethouder Meerkerk. “U gaf ons de boodschap mee, kijk wat mogelijk is. Als er keuzes gemaakt moeten worden, is dat aan u als raad”, verklaarde Meerkerk. Het is ook aan de raad om over een tijdje te besluiten over wel of geen hondenbelasting. Meerkerk vertelde verder dat de zaak Chemours in samenspraak met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid nauw wordt gevolgd. 

Tekst gaat verder onder foto.

In tweede termijn volgde ook een discussie over de Perspectiefnota 2024 – 2027 en gingen de woordvoerders het debat aan. Hier spreken burgerraadslid Timon van Zessen (CDA) en fractievoorzitter Dick Fijnekam (T@B) met elkaar. (Foto Peter Donk / HG24)

Fractievoorzitter Max van den Bout (PvdA) was blij dat de wethouder bovenop de zaak Chemours zit. “Die hebben dertig jaar de boel vervuild. Daar is mogelijk wat te halen”, opperde Van den Bout. Na een schorsing werd unaniem met de Perspectiefnota 2024 – 2027 ingestemd. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld