door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Tijdens de tentoonstelling met schilderwerk van wijlen kunstenaar Aart van Bennekum (1909-1972) in de ‘kerk met de beelden’, het gebouw van Vrijzinnigen Nederland (voorheen de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB – red.) aan de Peulenstraat is onbekend werk opgedoken. Een bezoeker stapte zaterdagmiddag 28 januari 2023 binnen met onbekend werk van Van Bennekum gemaakt op de Balkan en vertelde dat er nog meer werk van hem was.
Het gaat om dit kunstwerk. Een aquarel van Aart van Bennekum en gemaakt in 1963 in het voormalige Joegoslavië. (Foto Peter Donk / HG24)
Het onbekende kunstwerk gemaakt in het voormalige Joegoslavië was door een inwoner van Hardinxveld-Giessendam gekocht voor zo’n tien euro bij de plaatselijke kringloopwinkel. Verschillende bezoekers waren getuige van de overhandiging van het onbekende werk aan de organisator van de tentoonstelling, zoon Henk van Bennekum.
Tekst gaat verder onder foto.
Kortgeleden werd al een kunstwerk van Aart van Bennekum, een schilderij gemaakt met olieverf in 1946, gevonden in een collectie van een verzamelaar in Noord-Brabant. Henk van Bennekum: “Het gaat om de Munttoren met de bloemenmarkt aan de Singel in Amsterdam, een werk van 70 x 100 cm.” Het is ook te bewonderen. (Foto Peter Donk / HG24)
In zijn latere periode maakte hij schilderijen met een veel lichter en kleurrijker pallet, geïnspireerd door de lichtval van de zonnige Zuid-Europese landen. Het gezin van Aart van Bennekum, kunstenaar-beeldhouwer-tekendocent en eigenaar van een schildersbedrijf uit Giessendam, ging in de zomer regelmatig naar het buitenland op vakantie. Dan gingen de schilderspullen mee, weet zoon Henk van Bennekum nog goed te herinneren. “Pa gingen schilderen en wij gingen naar het strand”, zegt hij daar over. Het is niet gek dat er nog onbekend werk opduikt. Aart van Bennekum gaf wel eens wat aan een relatie.
Schilderijen en beelden
Van Bennekum werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij was een leerling van onder anderen L.F Edema van der Tuuk, Aart Glansdorp en Gerard Hoppen. Hij schilderde en tekende onder meer portretten, landschappen en guurvoorstellingen en maakte een aantal beelden. Naast kunstenaar was Van Bennekum leraar aan de ambachtsschool en had hij een schildersbedrijf. Hij was lid van de Bond van christelijke kunstenaars, waarmee hij ook exposeerde. Aart van Bennekum overleed half september 1972, op 63-jarige leeftijd.
Haagse school
Aart van Bennekum heeft een guratieve stijl die meer en meer impressionistisch werd door de jaren heen. De schilderijen uit zijn vroege en midden carrière zijn sterk verwant aan de Haagse school. Veel kunstwerken van Aart van Bennekum zijn terug te vinden in een uitgave van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam ‘Aart van Bennekum kunstenaar, zijn leven en werken’ (1989).
Tekst gaat verder onder tweet.
Aart van Bennekum kon uitermate goed tekenen en schilderen. Tot in de details. Bezoekers, onder wie verschillende familieleden, kwamen zaterdagmiddag een kijkje nemen. (Foto's Peter Donk/HG24) #tweetbijartikel #onlinekrantHG24 pic.twitter.com/ze3vVwHj3P
— HG24 (@onlinekrantHG24) January 28, 2023
Nog te zien
Niet al het werk van Aart van Bennekum is nog in Nederland. Een deel is naar een zoon in Canada en een ander deel naar een dochter in de Verenigde Staten. Het andere deel is nog bij een dochter in Nederland en bij zijn zoon Henk in Hardinxveld-Giessendam. De expositie met voor- en naoorlogse schilderijen van Van Bennekum, in totaal zo’n 25 schilderijen, is nog te zien tot en met dinsdag 28 februari 2022 op afspraak.