HARDINXVELD-GIESSENDAM – In en rond het dorp vindt zaterdag 8 oktober 2022 een grote landelijke veiligheidsoefening plaats. Dat bericht de gemeente Hardinxveld-Giessendam. De oefening is een samenwerking tussen de Nationale Reddingsvloot (NRV), Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht, het Rode Kruis en gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het thema van de oefening is ‘hoog water’.
Ieder jaar houdt de NRV een grote oefening in een andere gemeente. Dit jaar is dat Hardinxveld-Giessendam. De gemeente ziet het als een mooie kans om de lokale draaiboeken en afspraken met partners te toetsen in tijden van een noodsituatie. (Foto Marcel van den Bos / NRV)
Tijdens de oefening werken de partijen samen alsof de situatie daadwerkelijk plaatsvindt. “Een actueel en belangrijk thema in ons waterrijke gebied”, vindt burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) van Openbare orde en Veiligheid. In het scenario wordt uitgegaan van extreem hoog water op het eiland van Dordrecht; dat tijdens de oefening voor Hardinxveld-Giessendam wordt aangezien. Vanaf het eiland worden figuranten over het water geëvacueerd naar sporthal De Appelgaard aan Bellefleur 1. Ook in en rond de gemeentehaven is veel bedrijvigheid tijdens de oefening.
Hulpdiensten
De oefening wordt aangevlogen als daadwerkelijke noodsituatie. De kans is dan ook groot dat de inwoners hier iets van meekrijgen. Er zijn veel hulpdiensten op de been in het dorp, varen er zo’n dertig boten van de NRV op de rivier en hangt er een helikopter in de lucht. “De aanwezigheid van zoveel hulpdiensten kan beangstigend zijn. Echter is het noodzakelijk deze oefening zo realistisch mogelijk uit te voeren, zodat we in geval van échte nood beter, sneller en effectiever hulp kunnen bieden”, stelt Heijkoop.
Toetsingsmoment
In 1995 moest de kern Boven-Hardinxveld vanwege het hoge water en de kans op een dijkdoorbraak volledig worden ontruimd. Heijkoop: “Ook in de jaren daarna heeft de regio meerdere keren voor een uitdaging gestaan om het water terug te dringen naar de rivieren.” De burgemeester ziet het als een mooi moment om te toetsen of bij een echte noodsituatie op de juiste manier kan worden gehandeld. “Natuurlijk hopen we allemaal dat dit bij een oefening blijft. Door dergelijke omstandigheden te simuleren, kunnen we zorgen dat we bij een echte noodsituatie weten hoe we onze inwoners het snelst en best kunnen helpen en ondersteunen”, aldus Heijkoop.