Politie slaat alarm over babbeltrucs: ‘Let op! De bank belt u nooit!’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De politie trekt donderdagmiddag 21 november 2024 aan de bel. “Tuin er niet in!”, waarschuwt agent Hans van Schaik, “Let op! De bank belt u nooit! Een babbeltruc zien wij als online fraude en treft vaak ouderen.”

De politie in de regio vraagt om waakzaamheid. Op allerlei manieren worden inwoners de dupe van mensen die ‘op rooftocht’ zijn. Ze doen zich voor als nepagent, gaan soms te werk onder de naam van de wijkagent en proberen mensen op te lichten door zich als bankmedewerker voor te doen. 

Tekst gaat verder onder logo.

Ondanks waarschuwingen en preventie door voorlichting in appartementencomplexen voor ouderen, op de weekmarkt of door middel van folders als ‘Babbeltrucs! Trap er niet in! weten de oplichters mensen toch zo ver te krijgen om hen binnen te laten en hun slag te slaan. De politie roept inwoners op om waakzaam te zijn én meteen 112 te bellen als het niet wordt vertrouwd. De politie komt dan direct en hoopt dan de persoon of personen op heterdaad te kunnen aanhouden. 

Voorval
Babbeltrucs gebeuren bijna wekelijks. Van Schaik vertelt over een voorval onlangs in buurgemeente Sliedrecht. Een man aan de Rivierdijk raakte geld en veel waardevolle spullen kwijt. “Een persoon belde op, vertelde van een bank te zijn en vertelde dat er iemand onderweg was en binnen een kwartier zou aanbellen. Hij zei aan de telefoon te blijven. Iemand belde aan en werd binnengelaten. Het ging om een knul van rond 25 jaar in een trainingspak. Er wordt dan ingepraat op de man of vrouw. Dit slachtoffer gaf alles mee: geld, sieraden en andere waardevolle spullen voor in ‘een kluis van de bank’. Daar was het ‘veilig’. Als ze met de spullen de deur uitgaan, dan is het kwaad geschied.” Volgens Van Schaik raken slachtoffers van deze vorm van oplichting gemiddeld tussen de € 750,– en € 10.000,– kwijt. 

‘Geloof ze niet!’
Er wordt volgens Van Schaik zo’n vertrouwensband in korte tijd opgebouwd, dat het geloofwaardig wordt en slachtoffers spullen, pasjes en soms zelfs pincode meegeven. “Doe het niet! Geloof ze niet! en bel desnoods met een andere telefoon de politie (112 – red.). De bank belt u nooit!”, herhaalt Van Schaik,”Toch trappen mensen erin en dat is heel sneu. Soms zijn het geen ouderen – vaak wel -, maar ook ondernemers als een rijschoolhouder. Gewoon slimme mensen, maar het gebeurt gewoon.”

112 en aangifte doen
Van Schaik adviseert mensen, die met dit soort mededelingen bellen, af te kappen. “Ons te bellen (0900 – 8844 – red.), maar als zo’n medewerkers van ‘de bank’ onderweg is, ons te bellen en dan komen we direct. Zo zijn al oplichters aangehouden. Het is gewoon een ‘moderne roofoverval’ die je meemaakt. Doe altijd aangifte!”, zegt Van Schaik. Hier online lees je meer over babbeltrucs en hier online over nepagenten. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld