Bewoners Nieuweweg zijn overlast zat; ‘maak huidige omleidingsroute permanent’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Als het aan de bewoners van de Nieuweweg ligt, dan wordt de huidige omleidingsroute permanent. De weg is grotendeels dicht voor het doorgaand verkeer vanwege rioleringswerkzaamheden bij de Weteringbrug. De bewoners zijn de overlast en overbelasting van de Nieuweweg zat en hebben dat kenbaar gemaakt in een brief aan de gemeente. 

De situatie bij de Weteringbrug. De weg is sinds eind augustus 2024 geen doorgaande weg meer en de bewoners stellen  van dat het verkeer dat moet omrijden geen problemen geeft op die routes. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

De problemen bij de Weteringbrug zijn niet nieuw. “Reeds een aantal keren in de afgelopen jaren is de aansluiting van het wegdek aan deze brug opnieuw geasfalteerd omdat door regelmatig ontstaan van hoogteverschillen dit overlast geeft voor de omwonenden en tot gevaarlijke verkeerssituaties leidt”, schrijft de Bewonersvereniging Nieuweweg.

Riool
De breuk in het riool die tot de huidige verzakking heeft geleid, is volgens de bewoners duidelijk te wijten aan het zakken van de ondergrond van de Nieuweweg, waardoor deze ter hoogte van de volgens hen goed gefundeerde brug is afgebroken. “De vraag is ook wat de toestand van het riool in de gehele straat is, gezien de klachten van veel bewoners na wat landuriger regenval. Dit incident met het riool wordt naast het zakken van de grond mede veroorzaakt, doordat de weg overbelast wordt door het steeds zwaarder wordend vracht- en agrarisch verkeer. Het is waarschijnlijk dat de ingestelde omleidingen via Nieuweweg Noord tijdens het asfalteren van de A15 en de afsluiting van De Wieling tijdens wegwerkzaamheden onlangs ter hoogte van het gemeentehuis deze calamiteit hebben versneld”, stelt de bewonersvereniging in een e-mail aan de gemeente.

Handhaven
Om de Nieuweweg-Noord te ontlasten en de doorstroming van het verkeer te bevorderen is het volgens veel bewoners en de Bewonersvereniging Nieuweweg nu een geschikt moment om de huidige omleidingsroutes permanent te handhaven voor het zware verkeer. “Op de Nieuweweg-Noord kunnen twee vrachtwagens elkaar niet of nauwelijks passeren zonder dat de doorstroming stagneert en veel bewoners ervaren geluidsoverlast en trillingshinder. Inmiddels is het verkeer dat regelmatig gebruik maakte van de Nieuweweg-Noord na afloop van de werkzaamheden bijna twee maanden gewend aan de nieuwe routes. Er bereiken ons geen berichten dat elders in de gemeente overlast ontstaan is. Het zou zelfs kunnen helpen het sluipverkeer van vrachtwagens te verminderen, omdat het minder aantrekkelijk wordt om binnendoor Hardinxveld-Giessendam te rijden”, vindt de bewonersvereniging.

Tegendeel
In het verleden stelde de Bewonersvereniging Nieuweweg voor om het zware verkeer op Nieuweweg-Noord te weren, waarop volgens hen het antwoord van de gemeente kwam dat de omleidingsroutes niet geschikt zouden zijn. “Maar de huidige praktijk spreekt dit tegen. Een extra argument is dat door onzekerheid over de haalbaarheid van het plan Middenwetering en ruimtelijke procedures er nog een aantal jaren lijken te verstrijken voor er een  definitieve alternatieve route gerealiseerd zal zijn om de Nieuweweg-Noord te ontlasten.” De gemeenteraad heeft inmiddels kennisgenomen van de brief. 

1 gedachte over “Bewoners Nieuweweg zijn overlast zat; ‘maak huidige omleidingsroute permanent’”

  1. Als niet Nieuweweg bewoner zijnde ondervind ik overlast van omrijden. De bewoners geven echter zeer goede argumenten die mij dit doen accepteren. De routes die nu gelden blijken in de praktijk te werken. Is het veiliger? Ja, want zelfs de Parallelweg is op deze manier ontlast. Het gemeente bestuur doet er goed aan het schrijven van deze groep inwoners serieus te nemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld