Ontwikkelaars, bewoners en beleidsmakers praten over bouwen en wonen

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – “Wonen is een uitermate belangrijk thema. Soms worden mensen die een woning willen kopen overboden. Of je kunt als jonge inwoner geen woning vinden. Of je zult maar chronisch ziek zijn en een speciaal zorgarrangement zoeken, Of je bent huurder of je kunt als woonwagenbewoner niet gaan wonen op de plaats waar je geboren bent”, leidde wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Wonen & Bouwen incl. huisvesting kwetsbare groepen en van Ruimtelijk beleid & ontwikkeling de avond in. De Ontmoeting ging donderdagavond 17 oktober 2024 over bouwen en wonen.

Eén van de sessies was in de raadzaal zelf. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder foto.

Inspreker en inwoner Mats de Jonge  vroeg aan het begin van de vergadering aandacht voor bouwen op het woonwagenkamp. De gemeente Hardinxveld-Giessendam is bereid medewerking te verlenen aan uitbreiding van het woonwagenkamp achter het gemeentehuis. Maar wethouder Meerkerk (SGP) kon niet aangeven wanneer dit gaat gebeuren. Een bewoner vroeg om een tijdpad, maar kreeg dat niet. Voor hem en zijn partner zijn er nog veel vragen, waar hij eigenlijk op korte termijn van de gemeente een antwoord op wil. 

Rijksvoornemens
Gemeenteambtenaar Erwin Donga, programmaleider Wonen, die zelf buiten het dorp woont, vertelde over de ontwikkelingen rond wonen. Hij vertelde onder meer over de wetgeving en veranderingen en de ’topprioriteit in 2025 van de aanpak van de woningnood. Onder meer de bouw van 100.000 nieuwe woningen, die het Rijk voornemens in Nederland is te gaan bouwen, betaalbaar (€ 390.000,–). De helft van alle te bouwen woningen zouden de corporaties moeten bouwen, huurwoningen dus. Ook wordt gepleit voor het beter benutten van bestaande gebouwen. Het tegengaan van leegstand, sneller, slimmer en met minder regels bouwen. Daarvoor moeten ‘afdwingbare afspraken’ worden gemaakt. Er komt een Wet versterking regie volkshuisvesting (vrv). 

Tekst gaat verder onder foto.

Verdere plannen
Hij vertelde vervolgens over het provinciaal beleid. Zuid-Holland wil nieuwe woningen bouwen. Tot 2023 zo’n 250.000. De provincie heeft het ook over drie hectare locaties en de inzet van subsidies. De gemeente moet met de Wet vrv aan de slag. De gemeente heeft een woningbehoefteonderzoek gedaan en er komt ook een woonzorganalyse. Daarnaast speelt de Omgevingswet, waar de gemeente aangeeft wat ze willen op langere termijn. Speelt een volkshuisvestingsprogramma en worden keuzes gemaakt voor grote ruimtelijke projecten. Ook word gesproken met o.a. Fien Wonen over prestatieafspraken (2025 – 202), de huisvesting aandachtsgroepen en motie vereveningsfonds Sociale Woningbouw. De gemeente kent een woningbouwprogramma, waaruit blijkt dat er de komende jaren voldoende gebouwd gaat worden. “Het gaat goed, maar nog niet goed genoeg”, stelde Donga. Hij verwees naar de stijgende huizenprijzen, beschikbare huurwoningen met verschillen in de regio. Donga: “De druk op de huurwoningmarkt blijft stijgen.”

Sessies
Er waren vervolgens vier deelsessies: woningbouwprogramma en lopende projecten, een sessie met de marktpartijen (ontwikkelaars en Fien Wonen), gemeentelijke visie en beleid (o.a. woonlasten) en woon  en zorg. De groepen verspreidden zich door het gemeentehuis en spraken tot laat in de avond met elkaar. Raadsleden schoven aan om mee te luisteren en zo nodig mee te praten. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld