Raad unaniem voor voorbereidingskrediet van bijna twee ton, ondanks financieel risico

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM  – De gemeenteraad heeft donderdagavond 26 september 2024 ingestemd met een voorbereidingskrediet van € 184.000,– (doorlopend naar 2025) om de ontwikkeling van de locatie Middenwetering te onderzoeken. Wethouder Arjan Meerkerk (SGP) vertelde de raad dat ook tot een slotsom kan worden gekomen, dat het gebied misschien wel groen gehouden moet worden. Dus er zat een risico aan. 

Het plangebied Middenwetering is zo’n negen hectare groot en ligt gesitueerd binnen de bebouwde kom van Hardinxveld-Giessendam. Deze locatie wordt omsloten door aan de zuidkant de Parallelweg, de oostkant door de Nieuweweg (noordzijde) en westelijk door de Sluisweg. Aan de zuidkant van het projectgebied ligt een bedrijventerrein genaamd Nieuweweg. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl) 

Het voorbereidingskrediet is bedoeld voor het uitvoeren van vooronderzoeken, opstellen van randvoorwaarden (waarbinnen de ontwikkeling kan plaatsvinden), contractvorming, haalbaarheidsstudie en inhuren van stedenbouwkundige capaciteit. Het plan betreft de ontwikkeling van een woongebied inclusief het aanleggen van een hoofdontsluitingsweg en verplaatsing van een schaatsbaan. De gemeente en de projectontwikkelaar (Blokland BouwPartners (BBP)) verkennen samen de ontwikkelingsmogelijkheden van  projectgebied. 

Tekst gaat verder onder foto.

Veel steun
De PvdA is blij dat het overleg met de provincie goed verloopt, zoals Meerkerk eerder aangaf, Fractievoorzitter Max van den Bout vond het ontlasten bijvoorbeeld van de Nieuweweg van groot belang voor het dorp. De PvdA kon instemmen met het voorstel. Ook de SGP heeft er een nachtje over geslapen. Het ging tenslotte om bijna twee ton. “We verwachten dat hier uiteindelijk gebouwd mag gaan worden. We hebben vertrouwen in een goede afloop”, sprak raadslid Cees Lock (SGP), die hoopt dat vaart wordt gemaakt. Fractievoorzitter Dick Fijnekam (T@B): “De woningnood is hoog. Het gaat hier over een groot te ontwikkelen gebied. De bewoners van de Nieuweweg wachten al lang tot het wat rustiger wordt. De mensen daar verdienen het. Het is geweldig nieuws!” Het CDA kan ook instemmen, vertelde burgerraadslid Timo van Zessen (CDA). Raadslid Wim IJzerman (ChristenUnie) gaf de overweging te wachten tot de provincie heeft ingestemd. “We stemmen wel in”, aldus IJzerman, die ook verwees naar de overlast voor bewoners aan de Nieuweweg. Meerkerk was positief over de communicatie met de provincie over de planontwikkeling. Het plan staat niet op de lijst van de Provincie Zuid-Holland als woningbouwlocatie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld