Verzakken van oude gedeelte van begraafplaats Spindermolen heeft gevolgen

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De grond onder het oude gedeelte van begraafplaats Spindermolen zakt. Dat heeft gevolgen voor hoe diep er kan worden gegraven. Om te zorgen dat ook in de toekomst het oude deel van de begraafplaats kan blijven worden gebruikt, zijn aanpassingen nodig. De gemeenteraad werd daarover donderdagavond 19 september 2024 geïnformeerd door betrokken deskundigen van de gemeente. 

De begraafplaats aan de Spindermolen, waar dit jaar en ook het komend jaar nog wordt gewerkt aan verbeteringen. (Archieffoto ArieJan van Termeij / HG24)

Donderdagavond werd de wijze uitgelegd waarop deze problematiek kan worden aangepakt. Het oudste deel werd in 1880 in gebruik genomen. Een historisch deel van de begraafplaats (deel A). Ook op een deel aangelegd in de jaren ’70 (deel B) van de vorige eeuw is een probleem. Er is sprake van is een inklinkende bodem op de laag gelegen delen en twee diep graven is daar een knelpunt. Het is niet in lijn met de voorschriften. Er is verder een monumentale grafbedekking en er staan monumentale bomen, Voorlopig worden daar geen nieuwe graven uitgegeven. Het is ook een emotioneel verhaal beseft het gemeentebestuur.

Tekst gaat verder onder foto.

Extern adviseur begraafplaatsen bij de gemeente is Martijn van Randwijk. Hij voerde onder meer het woord donderdagavond, Uitvaartondernemers zijn volgens Van Brandwijk ook geïnformeerd. (Foto Peter Donk / HG24)

Oplossing
Een mogelijkheid is een deel van de begraafplaats te sluiten, drainage aan te brengen, op plaatsen op te hogen, de belangstelling te laten verminderen, gebruik maken van keldergraven of om alleen nog maar één diep te begraven en dat gaat weer ten koste van de capaciteit. Maatregelen zouden kunnen zijn dat op bepaalde delen van de begraafplaats niet mee kan worden begraven. Het is verder aan de gemeenteraad om de regelgeving te actualiseren. In oktober 2024 kan mogelijk de raad een besluit nemen.

Laatste ontwikkeling
De uitbreiding van de begraafplaats aan de zuidzijde is klaar. Aan de Spindermolenzijde wordt nog damwand aangebracht. Ook wordt een deel van een Taxushaag weggehaald, omdat een kever er grote vernielingen heeft aangericht. Er wordt dit najaar nieuwe taxus geplant. De SGP gaf de optie donderdagavond mee om uit te kijken naar eventueel nieuwe percelen, waar kan worden begraven. Algemene graven worden voor bepaalde tijd uitgegeven. Dat gaat in overleg met de familie. Een particulier graf kan in principe steeds worden gelengd. De PvdA vond het een goed idee om het termijn verder in de tijd te verlengen en de socialisten voelden wel wat om ook dan uit te kijken naar een nieuwe locatie, zoals de SGP al suggereerde, kijkend naar de toekomst.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld