Column: Een levend centrum

(Archieffoto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

Soms wel! Op het moment dat ik dit schrijf staan we weer vlak voor onze jaarlijkse braderie. Een belangrijk jaarlijks evenement waarop veel mensen ervaren dat ons dorp en het centrum dus echt wel leeft. Nu is het weer ook wel belangrijk. De voorspellingen zijn op dit moment positief, het lijkt een zonovergoten dag te worden. Ik hoop dat we er zo op terug kunnen kijken. Natuurlijk hebben we ook de culturele dag als nieuwe traditie. De winkeliers, het ondernemersfonds en het centrummanagement doen hun uiterste best u met feestdagacties naar het centrum te trekken om naast het aanbod van hun winkels ook gezelligheid en vermaak te bieden.

Vaak ook niet, maar kan het wel vaker? Maar er zijn naast deze gelegenheden en festiviteiten nog heel veel dagen over waarop het toch wat minder levend is in ons centrum. Natuurlijk is het bij regen en kou niet zo aantrekkelijk om buiten te verblijven. En op zondag hechten veel van onze inwoners aan de rustdag en zijn de winkels dicht. Maar dan blijven er nog heel veel mooie dagen over waarop we elkaar toch kunnen ontmoeten bij het boodschappen doen of als we ergens samen kunnen afspreken voor een bakkie of een broodje.

Wat zou het mooi zijn als het centrum ook een fijne plek is om te verblijven of ‘te blijven hangen’ zonder dat er wat bijzonders georganiseerd hoeft te worden. Gewoon een leuk plekje om even samen te zitten, een terrasje te pakken of te kijken wat er op de Giessen langs komt varen. Naast de dagelijkse of wekelijkse boodschappen ook nog wat winkels om zomaar eens even te kijken of ze wat nieuws hebben. En misschien ook de wekelijkse markt in het centrum? Of toch weer ergens een Chinees restaurant?

Samen met diverse ondernemers, winkeliers en andere betrokken hebben we een aantal droombeelden ontwikkeld. Op basis van ervaringen in andere kleine en grotere plaatsen hebben een tweetal adviseurs een aantal ontwerpen gemaakt van een paar plaatsen in het centrum waar we mogelijkheden zien om deze droombeelden (voor een deel) in de toekomst te realiseren. Inmiddels hebben we deze beelden ook gedeeld met enkele gebouweigenaren en ook zij zien kansen. Dus misschien zijn er toch echt wel mogelijkheden!

Meepraten? Op 2 oktober organiseren wij bij lunchroom “Bij ASVZ” in winkelcentrum De Giessenhof een inloopmoment voor inwoners en ondernemers waar we deze droombeelden, als onderdeel van een Centrumvisie, met alle inwoners willen delen. Lies hier online meer hierover. Komt u ook?

Jan Nederveen
wethouder Economie en Ondernemen

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld