‘Vuurwerk’ in raad voorafgaand aan besluit motie ‘In gesprek met inwoners over vuurwerk’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het is begin juli en een mooi moment moeten politieke partijen hebben gedacht om te praten over het afsteken van vuurwerk en mogelijke participatie. Het CDA kwam samen met de ChristenUnie en de PvdA met motie ‘In gesprek met inwoners over vuurwerk’. Er was verdeeldheid over de motie in de gemeenteraad. Dat leidde op verzoek van het CDA tot een hoofdelijke stemming. Uiteindelijk ging de motie niet door.

De partijen willen een maatschappelijk debat over het beleid en de omgang met vuurwerk. “Dit moet geen gesprek worden over wel of geen voorstander van vuurwerk. Het kost veel geld, maar we moeten het ook hebben of en hoe je het overeind wil houden”, lichtte fractievoorzitter Wim de Ruiter (CDA) namens de partijen de motie toe. Er wordt veel plezier beleeft aan het vuurwerk, maar volgens De Ruiter moet ook gesproken worden over vuurwerk vrije zones. Volgens Fractievoorzitter Willem Pors (ChristenUnie) is het een mooie gelegenheid om participatie toe te passen.

Pleidooi
Fractievoorzitter Max van den Bout (PvdA) vertelde dat hij de motie nog niet had gezien. “Ook moet het gaan wanneer vuurwerk af gestoken kan worden. Bij voetbalwedstrijden en de jaarwisseling. Ook kost het veel geld, overlast en milieuproblemen. Er zijn ook dieren, die er last van hebben. Deze beesten kunnen niet klagen. Aan de andere kant is het een traditie en er zijn veel mensen, die er plezier aan beleven. Kijkers, die zelf niet afsteken of andere die vuurwerk kopen. Ook wordt vuurwerk gegooid naar hulpverleners. We zijn niet tegen vuurwerk, maar het is wel goed om in gesprek te gaan met burgers om te kijken wat we willen. We zien wel hoe het uitpakt”, aldus Van den Bout. 

Symbool politiek
De SGP noemde het een ‘sympathieke motie’ en toch stemmen we tegen deze motie. Wat gaan deze gesprekken opleveren en gaat het geen valse verwachtingen opleveren. Waar gaat het toe leiden?”, sprak raadslid Cees Lock (SGP), “Onze oproep aan het college zou zijn welke maatregelen worden genomen hoe we gaan handhaven. Mocht het college daar inwoners bij willen betrekken.” Lock noemde het naar het CDA ook ‘symbool politiek’ en wilde geen illusie wekken. Lock: “Wij zijn bang dat verwachtingen worden geschept, dat de schademakers hier ook niet aan tafel komen en er is een evaluatie gedaan en er wordt gekeken welke maatregelen voor dit jaar worden genomen. Laten we eerste het college afwachten.” Lock denkt dat hij de uitkomst al weet. “Dat worden tegenovergestelde meningen”, aldus Lock. Raadslid Arie de Rooij (T@B) zegt dat mensen die overlast ervaren dat melden bij de gemeente en de politie. “Er zijn veel tegengestelde ideeën die uit de inwoners zullen komen. Wij zullen deze motie niet steunen”, aldus De Rooij. 

Schade en evaluatie
Het college staat niet negatief tegen de motie vertelde burgemeester Dirk Heijkoop (CDA). “Als het debat leidt tot minder schade in de samenleving dan is het gesprek ons dat waard. Ook politiemensen, boa’s e.a. hebben wel met gevaren van het vuurwerk te maken. We willen ook aan de slag met wat uit de evaluatie is gekomen en waar we mee aan de slag willen. Daar staat niet de inhoud van deze motie in”, verduidelijkte Heijkoop, die in zijn woorden ook de veiligheid van mens en dier liet doorklinken. 

Hoofdelijke stemming
De Ruiter vroeg om een hoofdelijke stemming. Met tien stemmen tegen en zeven stemmen voor werd de motie verworpen. Na deze vergadering is de gemeenteraad met zomerreces. De raad heeft vrijdag 5 juli 2024 nog een hei-dag (uitje).

1 gedachte over “‘Vuurwerk’ in raad voorafgaand aan besluit motie ‘In gesprek met inwoners over vuurwerk’”

  1. Belachelijk dat vuurwerk een taboe is waar niet over gesproken mag worden. Vuurwerkvrije zones zijn een goed idee want zieke ouderen in de verzorgingstehuizen en dieren hebben er veel last van. De dramatisch slechte luchtkwaliteit is heel slecht voor je als je al mindere longen hebt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld