door ArieJan van Termeij
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Onder leiding van inwoner Erik van Noordenne, in het dagelijks leven directeur bestuurder bij Bouw en Inframensen, is maandagavond 8 april 2024 in de grote zaal van restaurant Kampanje een politiek café gehouden over de economische visie 2020- 2024 van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. De avond was georganiseerd door de Bedrijfskern Hardinxveld-Giessendam samen met de gemeente Hardinxveld-Giessendam en Ondernemend Hardinxveld.
Vanuit de Economische visie 2020 – 2024 van de Gemeente Hardinxveld-Giessendam werden er zes items behandeld en in een interactieve discussie met behulp van vraagstellingen over de onderwerpen aan en met de ondernemers, politiek en bestuurders. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)
Op de tafels waren ook bierviltjes beschikbaar, waar een ieder met ideeën over participatie ( Drechtsteden) , leefbaarheid, bereikbaarheid, ruimte om te ondernemen, huisvesting en wonen, recreatie en toerisme als ook duurzaamheid konden inleveren. Wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) en burgemeester Jan de Vries (gemeente Sliedrecht) hielden vooraf een pleidooi over het belang van de regionale economische samenwerking van ondernemers , scholen en inwoners. En waarbij vooral de koppeling van scholen en bedrijfsleven belangrijk is. Daarop vervolgde Erik van Noordenne dat Hardinxveld-Giessendam een bijzonder hardwerkend dorp is, met een boven gemiddeld banengroei en er steeds meer bedrijven bijkomen. De samenwerking, dat als rode draad over de avond voorbij kwam, niet alleen met de Drechtsteden, maar ook met buurgemeenten als Altena en Molenlanden.
Tekst gaat verder onder X-bericht.
Maandagavond was er weer eens een politiek café. Ondernemers en bestuurders gingen met elkaar in gesprek over de economische visie voor het dorp. (Foto's ArieJan van Termeij / HG24) #Xberichtbijartikel #onlinekrantHG24 pic.twitter.com/ZwChUiMyvj
— HG24 (@onlinekrantHG24) April 9, 2024
Leegstand
Per item werd er door één van de leden van de stuurgroep een toelichting gegeven. Binnen het ondernemersbelang het bekend maken van aanbestedingen aan regionale ondernemers. Bij ruimte voor ondernemen was Het Oog als nieuw te realiseren bedrijven terrein een aspect, maar waarin de visie voor vier jaar voor gesteld. Ook was er aandacht voor het faciliteren voor agrariërs in alternatieve verdienmodellen werd besproken. Met het ook op huisvesting, ook voor arbeidsmigranten werd naar voren gebracht dat er binnen de gemeente veertien procent kantoren leegstaan. Maar de toelichting van de wethouder gaf aan dat je wettelijk niet zomaar op een industrieterrein mag wonen.
Meer horeca
Na een levendige discussie kwam wel naar voren dat nieuw te bouwen huizen een voorkeurs recht moet komen voor eigen inwoners. Op het punt goede bereikbaarheid, met een overvolle A15 en A27 in de nabijheid en de komende werkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug , zeker op het sluipverkeer zwaar zal drukken. Recreatie en Toerisme, waarin aangehaald werd hoe mooi onze regio is met de Biesbosch in de voortuin en de Alblasserwaard met molens in de achtertuin, beter benut moet worden. Er wordt dan ook gezocht naar uitbreiding van de horecavoorzieningen in het dorp, maar ook moet er gedacht worden aan de mogelijkheid van een jachthaven, buitenzwembad en promoten van bestaande fiets- en wandelroutes.
Blauwdruk
Als laatste aspect stond de duurzaamheid op de agenda. Daarbij gericht op het meer inzetten op collectieve energiesystemen (deelmogelijkheid) en de Green deal ( Nieuweweg) als blauwdruk voor andere bedrijven. Maar er zijn wel zorgen over de beschikbaarheid van energie voor bedrijfsprocessen in de nabije toekomst. De druk bezochte avond werd afgesloten met netwerkborrel.