door ArieJan van Termeij
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De Maatschappelijke Agenda (MAG) 2.0 is dinsdagavond 23 januari 2024 feestelijk van start gegaan in de raadzaal. De MAG 2.0 stimuleert inwoners, vrijwillige en professionele organisaties om rond vastgestelde thema’s de samenleving in Hardinxveld-Giessendam te versterken. De gekozen thema’s zijn Levendigheid, Verbinding, Omzien naar elkaar en Vitaliteit.
De MAG geeft richting aan onze gezamenlijke inzet om de samenleving in Hardinxveld-Giessendam de komende jaren nog sterker te maken. Hier spreekt wethouder Christa Hendriksen de aanwezigen toe. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)
Tekst gaat verder onder foto.
Voorafgaand aan de lancering gaf illusionist Marc Woods een korte voorstelling aan de ongeveer 120 aanwezigen, met als thema verbinden. Samen met Esther Lentjes (MAG consulent van de gemeente Hardinxveld Giessendam – red.) drukte wethouder Christa Hendriksen op een rode knop, als startsein van de website. De wethouder sprak een dankwoord aan allen die MAG 2.0 mogelijk hebben gemaakt en moedigde de inwoners, verenigingen, buurten aan daarvan gebruik te maken. Na de lancering van de website sprak ‘aanwakkeraar’ Brenda Dekkers de aanwezigen toe over de rol van ‘fakkeldragers ‘.
Tekst gaat verder onder foto.
De fakkeldragers v.l.n.r.: Eline van Vliet (Alblasserwaard makelaars en taxateurs), Annelies Kamsteeg (korfbalvereniging HKC, Odar Alblas (Alblasserwaard makelaars en taxateurs), Ard Strijker (Buurt Bestuurt Boven-Hardinxveld) en Erik van Noordenne (Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid). (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)
Vertegenwoordigers
Of het nou voor de volgende generaties is, om kosten te besparen, voor een beter energielabel of voor comfort: in Hardinxveld-Giessendam wordt volop verduurzaamd. Alleen weten we het vaak niet van elkaar. Dat is jammer, want door kennis te delen kun je sneller – en vaak ook voordeliger – verduurzamen. Via de nieuwe campagne ‘Duurzaamheid werkt aanstekelijk’ gaan inwoners elkaar inspireren en helpen om verduurzaming aan te pakken. De eerste ambassadeurs van de campagne, de zogenaamde fakkeldragers, werden gepresenteerd. Alblasserwaard Makelaardij, Ard Strijker (o.a. Buurt Bestuurt), HKC, Erik van Noordenne (Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid) en klussers Indira Tuk en Wessel van Dijk (@casainhagi) zijn de eersten in een hopelijk lange rij Fakkeldragers. Zij laten zien dat ze achter verduurzaming staan, om zo anderen te inspireren.
Kennis
Merlijn Timmers, Programmamanager Duurzaamheid van de gemeente Hardinxveld-Giessendam: “Er gebeurt al veel in onze gemeente, maar voor veel mensen is dat hele verduurzamen ook nog best ingewikkeld. Er zijn veel dingen onzeker, wat gaat er gebeuren, wat levert het op, wat krijg je terug aan geld en wat niet… en hoe regel je het allemaal. Dan is het fijn als je informatie krijgt. Maar we snappen dat je daarvoor niet direct bij de gemeente aanklopt. Daarom wijzen de Fakkeldragers mensen de weg. En ze geven het goede voorbeeld, elk op hun eigen manier.” Zo ontsteken we bij elkaar het vlammetje en gaat duurzaamheid als een lopend vuurtje door de gemeente.
Tekst gaat verder onder X-bericht.
MAG 2.0 is een feit. Dinsdagavond werd uitgebreid stilgestaan bij de lancering. Dat gebeurde in de raadzaal van de gemeente Hardinxveld-Giessendam #Xberichtvoorartikel #onlinekrangHG24 (Foto's ArieJan van Termeij / HG24) pic.twitter.com/6es9LqUlUU
— HG24 (@onlinekrantHG24) January 23, 2024
Delen en inspireren
Hoe ze dat precies gaan doen, dát gaan de ambassadeurs nu samen met de externe projectondersteuner en de gemeente bepalen. Het goede voorbeeld geven, anderen helpen en de drempel verlagen zijn de grote gemene delers in de acties die nu worden besproken. Er komt in elk geval een website waarop de Fakkeldragers zich presenteren en waarop mensen hun eigen verduurzamingsverhaal kunnen delen. Ook daarvoor zijn al een aantal kandidaten gevonden. De gemeente heeft in het initiatief alleen een ondersteunende rol. “Logisch,” zegt Timmers, “verduurzamen doe je voor de toekomst, voor de waarde van je huis of voor je comfort. Maar in elk geval niet voor de gemeente.”
Acties
“Met kleine aanpassingen is al veel te winnen”, vinden alle Fakkeldragers. Daarvan hebben zij elk op hun eigen gebied diverse voorbeelden. Zo kun je soms met een kleine investering het energielabel van je woning verbeteren, en dat betekent een hogere waarde én de mogelijkheid om meer geld te lenen. Maar ook isoleren of zelfs een waterbesparende douchekop levert voordeel op. En wat dacht je van een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen? Kijk hier online voor meer informatie over het initiatief. Je kunt je ook nog melden als Fakkeldrager en/of ervaringsdeskundige. En heb je een wens of idee voor een actie? Meld je je dan ook! Op de website vind je alle contactgegevens.