HARDINXVELD-GIESSENDAM – Inwoners zijn vanaf vrijdag 1 decerber 2023 welkom op de milieustraat van Waardlanden aan Schrank 10 mét een milieupas. In 2024 kunnen inwoners drie keer per jaar daar gratis grof tuinafval, puin, schoon hout, geïmpregneerd hout, gips/cellenbeton, bitumen (dakleer) en grof huishoudelijk afval brengen. Na drie keer moeten ze hiervoor betalen. Alle andere afval- en
grondstoffen kunnen zij gratis blijven brengen.
Neem altijd jouw milieupas mee, want zonder milieupas kun je na 1 december 2023 de milieustraten van Waardlanden niet meer bezoeken.
De meeste afval- en grondstoffen kunnen nog heel goed worden hergebruikt. Spullen die nog goed zijn kan je weggeven, verkopen of naar de kringloop brengen. Is het kapot dan kan je het laten repareren bij een werkplaats of repaircafé. Ook kan je jouw oude of kapotte apparaat inleveren of laten meenemen door de leverancier van uw nieuwe apparaat. Je zorgt voor minder grofvuil door spullen, die uit meerdere materialen bestaan, thuis uit elkaar te halen en gescheiden in te leveren bij de milieustraat. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte stoel van hard kunststof met metalen poten. Veel materialen kan je onbeperkt gratis aanbieden, als je deze gescheiden naar de milieustraat brengt.
Vervuiler betaalt
Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is voor de restafvalcontainer. Zoals een afgedankt matras, een kapotte stoel en tafel. Vaak wordt grofvuil tegen hoge kosten verbrand. Daardoor gaan nog veel herbruikbare grondstoffen verloren. Dat is niet alleen erg duur, maar ook slecht voor het milieu. Je kunt grofvuil zelf wegbrengen naar een milieustraat van Waardlanden of thuis laten ophalen. Vanaf maandag 1 januari 2024 geldt daarvoor een tarief. De gemeente Hardinxveld-Giessendam voert de tarieven in om de kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden en eerlijker te verdelen. Het zorgt ervoor dat de ‘vervuiler betaalt’. Je betaalt dus alleen voor uw eigen grofvuil. Ook willen de gemeenten met een tarief op grofvuil inwoners aanmoedigen thuis hun grofvuil uit elkaar te halen en gescheiden in te leveren bij de milieustraat. Grondstoffen kunnen zo opnieuw worden gebruikt.